Рашидов: Ако можем да спестим за телевизор, защо да не спестим за музей

680
Рашидов: Ако можем да спестим за телевизор, защо да не спестим за музей
Снимка: БГНЕС

Популизъм е, че за бедните трябва да имат безплатен достъп до всички музеи и галерии, има редуцирани билети за възрастни и деца. Ако можем да спестим за телевизор, защо да не пестим за култура. Така министърът на културата Вежди Рашидов отговори, в рамките на парламентарния контрол, на предложение за въвеждане на общ национален ден за безплатен достъп до културните институти.

Предложението дойде от депутата от Реформаторския блок Димитър Делчев. Според него, ако за всички музеи и галерии в страната има един общ определен ден за посещение, това ще е удобство за хората със скромни финансови възможности и от полза на самите културни институти.

При спад на зрителите в театрите, разходите на Министерство на културата растат

Драстично увеличаване на разходите за издръжка на театри и музикални институти при спад на зрителите. Данните изнесе министърът на култ...

Рашидов обяви, че заради различната собственост на музеите и галериите, не е възможно определянето на такъв ден. Делчев, цитиран от "Дневник" обаче репликира, че ако държавата организира обсъждане на въпроса с всички собственици, компромис може да се намери.

В отговор Рашидов обясни, че в България има повече свободен достъп до музеи и галерии, отколкото в повечето европейски държави. Министърът уточни, че има още какво да се направи, като първата стъпка е, съвместно с Министерството на образованието, да се осигури безплатен достъп на деца до изуството с образователна цел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com