Разглеждат 5 различни варианта за участъка на "Струма" през Кресненското дефиле

5968
Разглеждат 5 различни варианта за участъка на "Струма" през Кресненското дефиле
Снимка: БГНЕС

Разглеждат се 5 различни варианта за участъка на „Струма“ през Кресненското дефиле. Това заяви пред журналисти министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Димов обясни, че основната цел на срещата му вчера с еврокомисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела, е била процедурата, която започва по изграждането на участъка на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле.

„Преди около седмица в МОСВ постъпи оценката за въздействие на околната среда и за съвместимост. Искахме да запознаем комисаря по околна среда и комисаря по регионално развитие за начина, по който тече тази процедура и да ги уверим, че ще използваме всички усилия за максимална прозрачност при взимане на решението“, посочи екоминистърът.

„Разглеждат се 5 различни варианта за АМ „Струма“ и трябва да бъде избран най-добрият като баланс между всички заинтересовани страни. Нещо, което ще бъде резултат от обществените обсъждания, които предстоят. Ще дадем максимално време за тях така, че всички заинтересовани страни да кажат мнението си. Проектът, който предстои да се реализира, трябва да опазва околната среда, но трябва и да опазва човешкия живот, и да бъде икономически изгоден“, каза Нено Димов.

Относно това, че екоорганизации правят петиция да се забранят пластмасовите чаши по Черноморието поради натрупване на отпадъци, той обясни, че първо трябва да види какво пише в петицията, но мисли, че екоорганизациите могат да се организират и да направят една акция за почистване на отпадъци. „Това не е въпрос само на МОСВ, а и на Министерство на туризма, с производители. Проблемът с този тип опазване е и въпрос на лична култура“, смята Димов.

От друга страна по време на заседание на ресорната парламентарна комисия министърът обясни, че е провел срещи с работодателски организации, за да кажат къде най-спешно имат нужда от облекчаване на режимите, във връзка с намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса. „За микро и малките предприятия да въведем по-скоро мълчаливо съгласие. От друга страна има ангажименти, част от евро законодателство,които ние няма да докоснем. Предстои да направим преглед доколко рестрикциите отговарят на нуждите на държавата“, поясни Нинов. Той посочи, че цели да се въведат максимален брой електронни услуги, преаде БГНЕС.

Относно решение на ЕК, касаещо за по-строги норми за допустими емисии на вредни вещества в атмосферата, Нено Димов обясни, че в ЕК се налагат по-строги мерки, същевременно страната ни защитава много ясна позиция, че предложените стойности на тези норми са непосилни високи и прекомерни. „Неслучайно България е гласувала против това решение. Има добра новина, че в текст от директивата се дава възможност да остане сегашното състояние на процентите. МОСВ е изпратила официално писмо и сегашното състояние може да остане. Дерогациите важат за отделни случаи, а не на национално ниво“, посочи екоминистърът.

Във връзка с това дали някои чуждестранни инвеститори си позволяват да нарушават екологични забрани, Нено Димов заяви, че с първите си действия изпълнителната и законодателната власт показали, че и двете власти няма да толерират, който и да е инвеститор, който не спазва екологичните изисквания. Ако не отговарят протекции, които могат да имат няма да бъдат от изпълнителната у законодателната власт, подчерта ресорният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com