Реколтата от жито е под въпрос

13751
Реколтата от жито е под въпрос

Реколтата от жито в Добричко е под въпрос, предупреждават фермери. Земеделски производители са притеснени заради продължителната суша в района.

Вече повече от месец не е имало валежи със стопанско значение, казаха арендатори. Те са категорични, че дори и на този етап вече може да се говори до понижаване на добива с около 20-30 на сто от очакваното.

Предлагат 300 хил. лв. таван на помощите за зърнопроизводители

Министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков ще предложи на Брюксел да определи таван от 300 хил. лв., които всеки зърнопро...

Производителите обясниха, че в момента пшеницата формира класовете си и има остра нужда от влага. Агрономи са категорични, че ако скоро няма дъждове със стопанско значение, е възможно дори очакваните добиви да бъдат доста по-ниски, предаде БЛИЦ.

Липсата на влага, според специалистите, е проблемна и за развитието на пролетниците - слънчоглед и царевица. Заради сушата има опасност посевите да не могат да вкоренят нормално, добавят земеделци.

Цената на зърното от миналогодишната реколта е паднала до 370-380 лв. за тон, а за слънчоглед се предлагала цена от 750 лв. за тон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com