X
 
 

Ректорът на СУ: Все повече чужди студенти предпочитат България

3644 3
Ректорът на СУ: Все повече чужди студенти предпочитат България
Снимка: БГНЕС
„Системата за качество на Софийския университет не е формална и работи наистина добре. СУ е от малкото, които не си позволиха да създават самоцелно нови направления и специалности, с цел да привличат повече студенти“. Това каза пред БНР проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет.

Според него рестрикцията за преподаватели, които могат да участват в акредитирането на един единствен университет, ще нормализира системата:

На първо четене: Ще се закриват университети, получили два пъти отказ за акредитация

На първо четене парламентът одобри днес механизъм за закриване на университети, които два пъти получат ниска оценка при институционална...

„Много от университетите ще бъдат засегнати от тази мярка. Това предложение се внася за пореден път в парламента с подкрепата на Съвета на ректорите. Много от ректорите осъзнават, че това ще им създаде сериозен проблем и ще имат нужда от това да създават допълнителен нов капацитет“. Проф. Герджиков подчерта, че доста хаотично са създавани висшите училища в страната и то на полупазарен принцип, без никакъв контрол:

„Затова тази национална карта за висшето образование, която да съпровожда промените в Закона за висшето образование, е нещо добро. Но министър Красимир Вълчев отива опасно далеч, защото предлага тази карта да е ограничаваща, да каже – това е положението в момента и ако искаме да го променяме, това трябва да стане в Народното събрание. Това е опасно, защото е тежестта, с която се приемат законите. Не ми се струва разумно системата да не може да се развива“.

Проф. Анастас Герджиков заяви, че в много специалности завършилите студенти започват със заплата, равна на професорската, което демотивира преподавателите:

„Това е проблем с финансирането на висшето образование. Ние никога не сме искали повече средства за възнаграждения... Време е да започнем да увеличаваме бюджета за висшето образование със скоростта, с която го повишаваме при средното образование“.

От ГЕРБ доволни от готвени промени в образователен закон, но не посочват конкретно защо

Със законопроекта за висшето образование ще дадем принос за по-добро функциониране на образователната система. Това каза народният пре...

Ръст на чуждестранните студенти, които се обучават в България расте, според проф. Герджиков.

„Българското висше образование прави малка крачка към по-качествено представяне. Българското висше образование е по-близо до нуждите на пазара на труда… Увеличава се делът на чуждестранните студенти, които се обучават в България… Има множество професионални направления, при които студентите, завършили едно и също професионално направление, в много случаи една и съща специалност, намират различна реализация на пазара на труда в зависимост от конкретното завършено висше училище“, обяви Георги Стойчев, изпълнителен директор на институт „Отворено общество“, неправителствената организация изготвя рейтинговата система на висшите училища.

Делът на завършилите, които се реализират на позиции, изискващи висше образование, се увеличава. И през последното десетилетие за първи път надвишава 50% от завършилите. Остава проблемът, че един от всеки двама завършили не работи на позиция, която изисква висше образование или не работи на такава позиция в рамките на първите 5 години след завършването си. Този проблем е по-силно силно изразен при завършилите бакалаври“.

Стойчев подчерта, че университетите в България имат рационално поведение, което в голяма степен зависи от стимулите.

Нямаме нито едно висше училище в списъка на европейските университетски мрежи

"Нито едно българско висше училище не е включено в одобрения списък в европейските университетски мрежи. Това каза министърът на образо...

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен1 3 Анонимен1 преди 1 месец Профил на трол?
    тъпите германци в бг учат медицина, а умните бг учат в Германия, е има и малко турци
  • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Все повече и повече некадърен чужд прошляк приемате, за да си осигурите заплатите ! А понеже нивото е никакво, за това българите отиват в чужбина да учат висше ! Поне половината "Университети и академии" трябва да се закрият и да се затворят тия, които са на издръжка на Сорос и сие - Нов БУ, Американския, без колебание !
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    като и все повече български предпочитат чужбина