Ректорът на УНСС Статев: Мой дълг е да стана агент на ДС

55633
Ректорът на УНСС Статев: Мой дълг е да стана агент на ДС
Снимка: БГНЕС

Стати Василев Статев, професор и ректор на УНСС се прочу преди няколко дни с опита си да спре с психологически натиск и заплахи протеста на студентите, които окупираха аулата.

Offnews публикува интересен материал за попадането на Стати Статев в Държавна сигурност (из досието на агент Стойновски), в който пише:

Ректорът на УНСС към студентите: Вие пречите, пречите, пречите

От няколко дни насам ректорът на УНСС професор Стати Статев коментира, че думите му „като не ви харесва в България, можете да еми...

„В подходящ момент от разговора обясних на …., че съм служител на ДС и отчитайки неговия произход, лични и делови качества му предлагаме сътрудничество. Когато правих предложението внимателно наблюдавах за неговата реакция. Без да се колебае, с нотка на известно вълнение …. отговори, че той счита за свой дълг да ни оказва помощ и с удоволствие приема направеното предложение.“

Разговорът се води на 1 февруари 1989 г. в сладкарница „Пролет“ на бул. „Цар Освободител“, между 11 и 12,10 ч. Вербуващият е капитан О. Бохоров, а липсващото име е на приелия „с удоволствие“ предложението 35-годишен амбициозен член на БКП, съпруг на професорска дъщеря и старши асистент във ВИИ „Карл Маркс“ Стати Василев Статев, пише информационният сайт.

От 72-страничното досие се вижда как той е предавал колеги по своя инициатива, когато от ДС не са подозирали за дейността им, камо ли да искат информация от агент Стойновски за тях. Още повече, че Стойновски е бил секретен сътрудник към Първо главно управление (ПГУ), а не към VI управление.

Статев е проучван от ДС още през 1983 г. Поводът за вербуването му за Първо главно е 9-месечна специализация в САЩ по темата “Supply-side management and structural changes in the USA”, финансирана от фондация “Фулбрайт”. Статев кандидатства за стипендия чрез Министерството на културата, науката и просветата, която впоследствие получава.

Защо ректорът на УНСС не си връща помещението на "Ориент 33", пита НПО

Ректорът на УНСС Стати Статев попадна отново на мушката на Гражданското сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град”...

Стати Статев е наясно още от първата среща с оперативния работник кап. Бохоров какво приема.

“Накратко му обясних в какво ще се изразява нашето сътрудничество. Акцентирах вниманието му върху задължението да пази в пълна тайна това сътрудничество, а така също и върху необходимостта от редовно поддържане на двустранните ни контакти с оглед обсъждане на възникващи въпроси и търсене на оптимални начини за тяхното решаване”, пише кап. О. Бохоров.

Тогава Статев го информира, че му предстои посещение в гр. Карагуевац (Югославия) и капитанът му насрочва нова среща, на която да му даде инструкции.

От Offnews заявиха, че скоро ще изяснят за кои свои колеги е писал доноси професор Статев, както и документи от досието на агент Стойновски.

Ректорът на УНСС: Казах на студентите да емигрират, но думите ми бяха извадени от контекст

Думите ми за емиграцията бяха извадени от контекст. Това заяви ректорът на УНСС Стати Статев в предаването „Всяка неделя”. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com