Ренат Бесолов - ловецът на раци от Молдова (ВИДЕО)

20357

Ренат Бесолов е бесарабски българин, роден в Кишинев, Молдова. Баща му е руснак от Кавказ, Северна Осетия, а майка му е българка. Той е на 26 години и работи в норвежкия флот като боцман, ръководител на моряците. Освен това е и сред ловците на раци в Баренцово море.

По-долу можете да прочетете интервю с Ренат за ежедневието на един моряк, практикуващ една от най-опасните професии в света – лов на раци.

Как и кога реши да ставаш моряк и да ловиш раци? Какво те запали?

Това беше по-скоро практично решение. Аз учех в българския теоретичен лицей "Васил Левски" в столицата Кишинев. След като завърших училище започнах да си търся работя. Тогава мой приятел работеше на лодка и ловеше раци. Когато разбрах колко пари е спечелил само за 6 месеца, реших, че имам нужда от подобна работа. Започнах да търся повече информация какво е необходимо, за да последвам примера му.

Първата ми работа беше на руски кораб. Бях най-младият на борда. Не знаех езика, но го научих бързо и ми стана интересно.

Как преминава времето ти на кораба?

На кораба, на който съм сега, работим по 8 часа, след това почиваме пак 8 часа. В рамките на тези часове трябва да свършва всичко – да си почина, да се изкъпя, да ям, да спя и да се чуя с роднини и приятели. Баренцово море се намира отвъд Северния полярен кръг – половин година има полярна нощ, а другата половина е полярен ден. Полярният ден започва през пролетта и завършва в средата на есента, когато нощта пада отново.

Когато работиш по-дълго време на кораб, дните стават много еднообразни, защото всеки ден правим едно и също и всичко се повтаря. Прибираме капаните, сменяме стръвта и след това ги хвърляме обратно на дъното. Дълбочината е около 250-300 метра. Едно пътуване в морето трае около 4-5 седмици. След това се връщаме на брега, зареждаме кораба с гориво, разтоварваме продуктите и влизаме отново в морето.

Кои са рисковете на тази професия?

Работата по море обикновено е рискован бизнес, още повече при лова на раци. Това е една от най-опасните професии в света. Баренцово море е изключително бурно, а температурата на водата е много ниска, под нулата. Най-голямата опасност е човек, паднал зад борда.

Само след няколко минути в такава студена вода, тялото реагира и започват конвулсии. Докато екипажът върне кораба, за да спусне лодка, отнема до 10 минути, но понякога и това е твърде дълго. Преди около месец руският кораб „Онега“ с 19 моряци на борда потъна. Въпреки факта, че спасителното подкрепление пристигна след 10 минути, само 2-ма души оцеляха, за другите беше късно.

Освен това хората, ловящи раци, често се нараняват и на самата палуба – от падания или удари от някои по-тежки машини.

Колко време в годината прекарваш на кораб?

Обикновено прекарвам между 4 и 7 месеца годишно на кораб. Миналата година останах 7 месеца, защото имаше пандемия и екипажът не можеше да се промени. Границите бяха затворени, самолетите бяха отменени и беше трудно да ни изпратят заместници. Така че работих повече, принципно работя по-малко.

Как се справяш с морската болест?

Гаденето е, когато човек се чувства болен и го боли глава. Човек губи ориентация в пространството, заради непрекъснато движение на кораба. Но не всеки има морска болест. А понякога просто се свиква с постоянното търкаляне по вълните и болестта изчезва. Ако човек не може да свикне с това състояние, тогава няма какво да прави в морето и трябва да си намери друга работа.

При мен дискомфортът започва в началото на деня, особено след дълга ваканция. Но не му обръщам внимание, започвам да работя и той изчезва в рамките на един ден.

Колко раци ловите на дневна, месечна или даже годишна база?

Ако не се лъжа, плавателният съд уловя около 400 тона раци за година, но риболовът не е предвидим бизнес. Имахме сме един месец, когато уловихме само 27 тона, а през друг – 107 тона. Има дни, когато не успяваме да хванем нито един рак, има и дни, когато уловът достига 6 тона.

Какво правите с улова? Каква част се изнася и за кои страни най-вече?

Разтоварваме целия улов в Норвегия и го изпращаме във фризери. Раците се изкупуват основно от Япония. Това е едно от любимите им ястия в страната. Освен това те имат производство без отпадъци и използват черупката от раците в козметичната индустрия, а месото в хранителната промишленост.

Каква е цената на раците и какви други морски дарове ловите?

Цената на рака, който ловим, е средно 20 долара за килограм, за купувачи на едро. Те са опаковани в кутии с размер от 10 килограма. Когато раците са по-големи, килограмът може да достигне до 25 долара, а малките размери се продават по-евтино.

Не ловим други морски дарове, защото имаме държавна квота само за риболов на раци. Понякога в капана попадат и други видове риби, но ние ги пускаме обратно в морето. Хващали сме полярни акули, тюлени и дори китове, които се заплитат в въжето, но и тях ги пускаме веднага.

Какво правиш, когато не си на работа?

Когато не работя, се опитвам да се възползвам максимално от времето си. Тренирам постоянно, за да поддържам форма за кораба. Често пътувам по света, за да откривам нови места. Освен това се старая да имам и странични източници на доходи, които биха могли да ми осигурят пари, когато спра с работа в морето.

Колко време си живял в България и как ти се струва животът в Норвегия? Кои са приликите и разликите тук и там?

Никога не съм живял за постоянно в България, стоял съм най-дълго около 3 седмици. През лятото обичам да ходя на почивка в Слънчев Бряг или във Варна. Изкарах морска преквалификация във Варна и получих нов сертификат за работа в Норвегия. Често посещавам и Велико Търново, и София. Имам много приятели и колеги, които живеят там.

Животът в Норвегия е наистина много скъп. Най-добрият вариант е да работиш тук и да живеете някъде другаде. Например, миналата пролет аз се преместих в Южна Африка.

Планираш ли да живееш в България някой ден?

България е добро място за живеене. Капитанът на моя кораб от Норвегия си купи къща там и доведе цялото си семейство в България. Може би един ден ще се върна да живея в България, защото вие имате много добър климат и спокойна атмосфера.

Къде и как виждаш себе си след 10 години?

В момента още трупам опит. Искам да изкарам документи за навигатор и в бъдеще да мога да работя на нова длъжност в морето. Освен това съм в търсене на друг вид източници на доход, на сушата, така че да не съм зависим от морето през целия си живот.

За какво мечтаеш и от какво се вдъхновяваш?

Мечтая да оставя добра следа и да направя този свят по-добро място. Не искам да живея само за себе си, искам да направя нещо добро и за другите хора.

Още снимки на Ренат и ловенето на раци, можете да откриете в галерията ТУК.

Интервю на Габриела Андреева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИЦА:

Какво чете актрисата Добрина Гецова?

Диа Мантова: Да преподаваш актьорско майсторство е изключително голяма отговорност

Димитър Маринов: Артистът е човек, който приема изкуството като начин на живот

Какво чете актрисата Деляна Хаджиянкова?

Какво чете актьорът от "Ол Инклузив" Петър Калчев?

Хората все повече търсят лично преживяване: Мартин Радулов от Matti Еvents & Fine Food (ВИДЕО)

Ще поевтинеят ли имотите в България? Говори главният изпълнителен директор на Банка ДСК (ВИДЕО)

Какво чете актьорът Пламен Великов?

Актьорът Даниел Пеев - Дънди: Истинската награда е живият контакт с публиката

Какво чете актрисата Анджелика Джамбазова?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com