Решено: Максималният осигурителен доход става 3400 лева

7324
Решено: Максималният осигурителен доход става 3400 лева
Снимка: БГНЕС

Максималният осигурителен доход ще се вдигне от 3000 на 3400 лв. от 1 април. Това приеха депутатите на второ четене на законопроекта за държавното обществено осигуряване след два часа спорове.

ДПС и ГЕРБ-СДС останаха единствените, които защитаваха предложението той да остане замразен през тази година. На първо четене в пленарна зала Ивайло Мирчев от ДБ заяви, че те ще направят предложение вдигането да се отложи поне до 1 юли, за да се изработи механизъм. Решението за вдигането на максималния осигурителен доход е без разчети, без дискусии с бизнеса.

По-висок осигурителен доход одобри бюджетната комисия в парламента

Максималният осигурителен доход да се вдигне от 3000 на 3400 лв. Това прие със 13 гласа "за" на второ четене бюджетната комисия, която ...

И 50 формули да измислите те няма да направят мярката дясна, нито ще има предвидимост, като го вдигате сега, когато годината вече е започнала, каза Петър Чобанов от ДПС. Цитира и председателя на Българска асоциация на софтуерните компании, според когото това е "фундаментално грешна стратегическа посока" и "наказателна акция срещу работещите на нормални заплати, не изглежда хич добре". Това не дава предвидима среда и затруднява компаниите.

Имаме правителство, което е спечелило изборите с един анонс, а сега прави обратното, каза Иван Тотев от ГЕРБ-СДС. Проблемът не е, че се увеличава максималния осигурителен доход, а че няма справедливост, каза Хасан Адемов от ДПС и попита къде са механизмите за вдигането му, които са обещани на бизнеса. IT-секторът трябва да бъде подкрепен не само с замразяването на максималният осигурителен доход, но и с други политики. Един пробив в изкуствения интелект може да замени 10 хил. работни места, даде за пример Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС. И обясни, че нямаме толкова развити индустрии, за да догоним развиващите се страни.

Не протягайте ръце към IT-сектора, защото той си работи много добре и без намесата на държавата, каза Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната". Съпартиецът му Искрен Митев обясни, че не е вярно, че не са проведени срещи с бизнеса. Защо през 2019 г. вдигнахте с 15% максималния осигурителен доход, а сега, когато го вдигаме с 13% възразявате така остро", попита ГЕРБ Митев.

Последва 20 минутна почивка, а след нея Христо Гаджев от ГЕРБ обясни, че осигурителният доход не е данък, но предложението ще се отрази на средната класа. И сега се получава, че има леви политики и съжалявам, че "Демократична България" ще подкрепи тези леви цели, каза още той. Според него това ще доведе до лоша среда за бизнеса и до "наказателна акция". Не знаех, че дясната политика е укриване на доходи и да имаш ниска пенсия, колкото работиш - толкова ти е ставката, не знаех, че дясна политика е да работиш за 7000 лв., а де се осигуряваш на 3000 лв., каза председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски. Вие така счупихте пенсионния модел, че вече се губи смисълът да се осигурява човек. Това е лявото, отвърна му Гаджев, предаде 24 часа.

Искам да обясня позицията на ДБ и неговата еволюция. Ние категорично казахме, че сме против вдигането на максималния осигурителен доход и се разбра, че сме малцинство. През ноември IT секторът за първи път чу, че той ще се вдигне и започнаха да смятат. Те казаха, че са готови да го приемат, ако има механизъм. Разбрахме се, че ще намерим формула, след седем пъти мерене преди да режем. И мястото на формулата е в КСО, където е и швейцарското правило, обясни Георги Ганев от "Демократична България". Защо не внесохте механизъм, а сега го вдигате, попита Гаджев. Работим по формула, която да осъвременява максималния осигурителен доход, както швейцарското правило пенсиите. Защо първо се стигна до увеличение ще ви обясня на някоя хубава бира, отвърна му Ганев. И обясни, че за тях е по-важно дали ще има места за децата им в детска градина, и дали ще има рекет върху фирмите им. Бих искал нито един данък да не се вдигне и да ги занулим, каза още Ганев. Големият проблем не е 30 лв., които ще бъдат платени, а липсата на пътища и детски градини и се разбрахме да работим в тази посока. Това са 80 млн. лв., които според вас не са много, но откъде да ги вземем, попита Искрен Митев от ПП.

Белобрадова: Не подкрепяме безкрайните разходи, но Бюджет 2022 е изпълним

Основният разход в Бюджет 2022 е за пенсии. Нямаше как да не се адресира този проблем, който седи от години. Заради инфлацията трябва д...

Депутатите гласуваха и минималните осигуровки за земеделските стопани да се вдигнат от 420 на 710 лв. Отхвърлено бе предложението на ГЕРБ-СДС те да се осигуряват на 470 лв. Същото се случи и с това на ДПС за 460 лв. Не приемаме предложението за вдигането на минималните осигурителни доходи за земеделските стопани. В сектора имаше безпрецедентна криза, фуражите се вдигнаха и цените на енергоносителите също, а за тях нямаше и компенсации, обясни бившата земеделска министърка и депутат от ГЕРБ-СДС Десислава Танева. Според нея доводите на управляващите са правилни, но да остане за следващата година.

Според Румен Христов с тази рязка стъпка хората ще отидат в сивия сектор, но ще се откажат и от земеделската дейност, а това ще доведе и до обезлюдяването на населени места. Владимир Маринов от БСП призова да се спре с популизма и да се плашат хората. Припомни, че през последните години ГЕРБ са предлагали вдигането на минималните осигуровки за земеделците "по молба на партньорите ви от ДПС". Колега, ако съм на ваше място ще седна да чета, вчера сте влезли в парламента, а в два служебни кабинета и един редовен - едно решение не сте взели за сектора. Нито един лев няма компенсация за тях. Винаги съм защитавала минималния осигурителен доход, но това не е било заради ДПС, а с убеждението, че малките земеделските стопани са най-уязвими. И винаги съм спорела и с нашия финансов министър, отвърна му Танева.

Най-лесно е да обвържем ГЕРБ и ДПС, но ние винаги сме били последователни в тази политика, а вие сега си обърнахте позицията, за да сте политкоректни, когато сте в опозицията, обърна се Хасан Адемов към Танева. Той попита защо не се търси справедливост и при пенсионерите на минимална пенсия, защото 70% от тях реално не могат да я стигнат. Отхвърлено бе предложението на ДПС минималните осигуровки за самоосигуряващите се да са 650 лв., а не 710 лв. Хасан Адемов обясни, че по този начин в година на криза ще се засегне средната класа. Това касаело 210 хил. души.

След два часа дебати само по този член Любомир Каримански от ИТН предложи дискусията да бъде прекратена, тъй като тя не дава нови аргументи. ДПС веднага направи обратното предложение - дебатът да продължи. Мнозинството подкрепи Каримански, но споровете продължиха преди окончателното гласуване. Първите спорове тръгнаха още със заглавието на законопроекта. Според ГЕРБ- СДС той трябва да е за три месеца, защото е предвидена актуализация от 1 юли. После от ДПС отново напомниха, че това е бюджет на изядената пица, която не съществува. Те предупредиха, че инфлацията ще стигне двуцифрен ръст през тази година. Последваха аналогии с пастите на Мария Антоанета и се стигна до цената на краставиците. Няма как да не взема думата, когато се говорят неистини от трибуната. Вярно е, че пенсиите през 2008 г. бяха увеличени с актуал

ен осигурителен доход. ГЕРБ трябва да мълчат виновно, защото за 12 г. не осъвремениха пенсиите и да ги държат на мизерни нива. Три години не осъвременяваха пенсиите по швейцарското правило, като нарушаваха закона, но го обясняваха с рецесията. Ако бяха го направили това щеше да доведе до ръст от 15-16%, да не кажа - 20%, включи се в дискусията социалният министър Георги Гьоков. Вкарват ни в мараня от илюзии, с която се заблуждават пенсионерите. Непрекъснато се говори за тези 12 г., но през тях имаше и други управляващи, каза от трибуната Деница Сачева от ГЕРБ-СДС. И напомни, че пенсиите са били увеличени през стажа през въпросните години. Ще видим какво ще направите на 30 юни и дали ще намерите справедливостта, каза още тя.

Мартин Димитров за бюджета: Държахме да няма увеличение на данъци и това е голям успех

За една година не може направено чудо, но може да започне ключова промяна – както балтийските страни, Румъния, Чехия. Те постигна...

Всички в тази зала, които имат представа за осигурителни политики, нямат право да говорят за осигурителна тежест. Всички в тази зала нямат право да предлагат решения за различни групи хора през осигурителната система. От 7 години съм в парламента и чувам за планово увеличение на осигуровките за земеделските производители, а такъв нямаше. Няма как те да стоят на ниски осигуровки, а другите да се увеличават, каза още социалният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com