Рилският манастир вече е със статут на национален обект

24067
Рилският манастир вече е със статут на национален обект

Вицепремиерът Екатерина Захариева връчи днес на игумента на Рилската света обител - Адрианополския епископ Евлогий, решение на правителството, с което манастирът получава статут на национален обект.

Рилският е първият манастир, който получава подобен статут. Той е един от най-значимите културни паметници на България. Манастирът е символ на страната и е включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Обявяването му за национален обект ще му осигури допълнителна подкрепа и помощ от държавата, информира агенция "Фокус".

Рилският манастир вече е обект с национално значение

Правителството обяви Рилския манастир и землището му за обект с национално значение по смисъла на Закона за устройството на територият...

До септември 2015 година трябва да е завършил ремонтът и рехабилитацията на пътя до Рилския манастир. Това заяви вицепремиерът Захариева след церемонията по връчването на документа.

Тя добави: "Това не е свързано с националния обект, но е срамота достъпът и пътищата до един от най-посещаваните обекти в България да са в това окаяно състояние. От министерството на 24 октомври пуснахме обществената поръчка за изпълнител на основната рехабилитация на пътя до Рилския манастир. Очакваме до септември 2015 година да бъде ремонтиран и рехабилитиран основно”.

Държавата трябва да имат отношение към охраната на Рилския манастир, както и към самата му реставрация.

 

Рилският манастир става обект от национално значение

Министерството на регионалното развитие заедно с Министерството на културата ще предприемат действия за обявяването на Рилския манастир...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com