Родители поискаха място за всяко дете в градина

1846
Родители поискаха място за всяко дете в градина
Снимка: община Бургас

Ударно строителство на детски градини и ясли и бързо завършване на започналите ремонт и обезщетение за всяко неприето дете, независимо от възрастта му. Това поискаха на протест пред Столичната община родители на неприети деца.

Организаторът на протеста Павлинка Вълчева каза пред БГНЕС, че има две деца – едното неприето в ясла, а другото в детска градина. "Места за набор 2019/2020 абсолютно няма. Има огромен недостиг във всеки квартал. Естествено, че за набор 2015/2016 ще има места, все пак е задължително", каза тя. 

12 314 деца останаха без градина в София и след второто класиране

12 314 деца останаха неприети в детска градина и ясла в София и след второто класиране, което бе извършено днес. След първото класиран...

Недоволните родители блокираха движението по ул. "Московска" и поискаха оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова. "Искаме всички неприети деца да получат ваучери, обезщетения, компенсации независимо от възрастта им и развитие на алтернативната грижа, като родителските кооперативи. Искаме ударно строителство и завършване на започнатите обекти“, посочи исканията на родителите.

Тя коментира още, че кметът на "Люлин“ Милко Младенов, който преди дни заяви, че има места в градините в района, е визирал само деца от набор 2018 г. и те ще бъдат приети през август в рамките на текущото класиране, но това не се отнася за децата от набор 2019/2020.

Попитана как може да бъде преодолян проблемът с нарастващия брой на новодомците в града, Павлинка Вълчева каза, че в тази връзка може би е по-добре да се даде по-голяма тежест на уседналостта.

"Има доста неща в системата за кандидатстване, които трябва да се редактират. Смятам, че трябва да се намери балансът и точно това е работата на столичната община и хората, които са вътре“, коментира тя и добави, че също така трябва да се увеличи контролът по отношение на недобросъвестни родители, които заемат място в градина, но детето им не я посещава, както и такива които фиктивно се водят в столицата и не плащат данъци. Вълчева каза също така, че числеността на групите може да бъде увеличена, но това задължително трябва да върви и с назначаването на персонал и увеличаване на възнагражденията им.

Цецка Бачкова: Над 10 000 деца в София и тази година остават без място в детска ясла или градина

"Над 10 000 деца в София и тази година остават без място в детска ясла или градина. Това са близо половината от кандидатствалите общо 2...

На протеста бе и Симона Билдирева, която сподели, че дори не са правили опит и да кандидатстват за ясла, тъй като наскоро са сменили адресната си регистрация и според нея нямат никакъв шанс да се класират. "На този протест сме, защото от много години няма места за децата, особено в яслите, но и в градинските групи. Няма достатъчно детски градини, не се строят достатъчно бързо, сроковете се нарушават, не са качествени строежите“, заяви тя и подчерта, че този проблем не е от вчера, но въпреки това коментира, че към този момент не иска персонална оставка.

Според нея единственият вариант за решаването на проблема е строителството на нови сгради на детски градини и разкриването на нови места. Тя каза още, че за да могат хората да останат в родния си град всички населени места трябва да се развиват равномерно и с еднакви темпове, а не всички финанси да се концентрират в София и големите градове. "Аз съм софиянка, но не се сърдя на никой, който идва да си търси прехраната в София“, заяви тя.

Въпреки проблемите и трудностите, пред които са изправени всички родители с неприети деца, Симона е оптимист и вярва, че ще дойде денят, в който за всяко дете ще има място в ясла и детска градина в София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com