Родителите на една от жертвите на влака София - Кардам дариха 200 хил. лева

19651
Родителите на една от жертвите на влака София - Кардам дариха 200 хил. лева
Снимка: БГНЕС

На 28-ми срещу 29-ти февруари 2008 година във влака София - Кардам избухна пожар, който отне живота на девет души. Една от основните причини за трагедията беше фактът, че изходът на изгорелия вагон е бил заключен.

Сега, пет години по-късно, съдебното дело по случая е приключено. Присъдата - парично обезщетение за близките на жертвите.

Катастрофиралият в Бронкс влак се е движел с три пъти по-висока скорост, отколкото е трябвало

Дерайлиралият преди два дни в "Бронкс" влак се е движел с близо три пъти по-висока скорост в участъка на произшествието, отколкото е тр...

Родителите на една от загиналите в пожара - Валерия Желева, решиха да дарят получените 200 хиляди лева държавно обезщетение на учебните заведения, в които дъщеря им е учила. Според тях съдебната ни система не им е донесла справедливост.

„От това дело ние получихме парично обзщетение, което оцени дъщеря ни на 200 000 лева....В знак на протест срещу съдебната ни система и срещу бездушието на съдебните състави решихме да дарим цялата сума на местата в Добрич, където дъщеря ни е учила", каза майката на загиналата Валерия Софка Дойнова пред БНТ.

Сумата е поделена между детската ясла, забавачката, училище „Климент Охридски" и Хуманитарната гимназия в Добрич, както и Химическия факултет на Софийския университет. Волята на родителите е със средствата да бъдат закупени пособия, които да осигурят модерен образователен процес.

„Колебание сме нямали, само имах колебание да не стане така, че средствата, които даряваме, да отиват там където не трябва, да не са усвоени както трябва, обаче досега работите вървят както ние искаме. И дано така да бъде", отбелязва бащата на загиналото момиче Жельо Желев

„Другата цел на моето дарение е да запази паметта на дъщеря ми. По този начин аз смятам, че правя нещо за нея. Всеки родител прави най-доброто за детето си. На мен се падна незавидната участ да го направя по този начин", допълни Софка Дойнова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com