Роми спипани на местопрестъплението да берат бръшлян в забранена местност (ВИДЕО)

5486
Роми спипани на местопрестъплението да берат бръшлян в забранена местност (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Иван Моллов

Асеновградчани спипаха на местопрестъплението роми, които режат незаконно дървета. Иман Моллов, както и много други жители и гости на Асеновград, често се разхожда по алеята, водеща към НПК Асенова крепост. Във вчерашния късен следобед, обаче, той попада на необичайна гледка. В непосредствена близост до чешмата в историческата местност, необезпокоявани от никого и посред бял ден четирима роми чупели клони на дървета, за да събират някакво растение, както се вижда и от видеото.

"Ние така и не разбрахме какво точно правеха. Чупеха и режеха клони и събираха от зеления бръшлян от дърветата", обясни пред Actualno.com Иван. Той е направил забележка на събирачите, питайки ги дали имат разрешително за това, което правят. В отговор ромите отговарят: "Днеска нямаме". Веднага, след като спира камерата, асеновградчанинът позвънява на телефон 112. От там реагират светкавично - приемат сигнала и минути по-късно от поделението на Държавно горско стопанство в София връщат обаждане на Иван. Помолили го да обясни точната ситуация и дали мястото, в което се намират събирачите, е гора или защитена местност.

Нови нарушения в горско стопанство накараха WWF да иска промяна на закона

Комплексна проверка на Регионалната дирекция по горите Пазарджик, проведена след сигнали на WWF и граждани от Сърница, разкри системни ...

Асеновградчанинът посочил, че определено определено в зоната е забранен да се извършват подобни действията. Минали едва пет минути и на мястото пристигнал полицейски патрул. Когато видели полицаите, ромите започнали да събират пълните чували при колите си. Служителите на реда са ги задържали, докато дойдат органи от Горското в Асеновград, за да проверят какво е събирано и да бъде изготвен протокол.

А защо само Иван Моллов е решил да сигнализира в полицията за случващото се, при условие, че стотици хора са минали покрай ромите през целия ден? "Мотивира ме това, че ми е дошло до гуша от безнаказаност и своеволия! И то все от цигани! Тези хора трябва да се научат, че не могат да си правят каквото си поискат и където си поискат", обясни в заключение асеновградчанинът.

От снимките се вижда, че събраното количество от растението е около седем чувала. По данни на Държавно горско стопанство в Асеновград чувалите са четири на брой. "Четиримата роми са събирали листа от бръшлян. В зависимост от това, за какви нужди се бере растението, се определя и дали да бъде наложена санкция. Когато е за лична употреба не се налага глоба, какъвто е настоящият случай. Когато е с цел търговия и продажби, тогава нарушителите се глобяват по Закона за опазване на околната среда. По смисъла на Закона за горите, в рамките на това, което са правили ромите, няма предвидена такава санкция", обясни за Actualno.com директорът на Държавно горско стопанство-Асеновград - Слави Богутев.

В случая нарушителите няма да бъдат глобени, тъй като четири чувала се считат за ползване за лични нужди. Те са предупредени, че при второ нарушение ще бъдст санкциониран. Дали обаче ще получат глоба заради това, че са извършвали брането в защитена местност, където е забранена всякаква човешка дейност, засега не е ясно.

Шефът на „Горско стопанство“ Велико Търново замесен в незаконна сеч

Кметът на Велико Търново Даниел Панов уволни дисциплинарно управителя на общинското предприятие "Горско стопанство" Георги Георгиев с м...

Видео: Иван Моллов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com