Ромите тръгнаха на шествие с химна: България ни е майка, не мащеха

7797
Ромите тръгнаха на шествие с химна: България ни е майка, не мащеха
Снимка: БГНЕС

Стотици роми, Евангелските божии църкви и Асоциацията на ромските пастори, направиха шествие в центъра на София. Мирното шествие е срещу етническото противопоставяне в България.

Шествието тръгна от Националния дворец на културата. То започна с изчитането на молитвата „Отче наш". Чуваха се скандирания „Бог да пази България".

Временно се отлага събарянето на незаконните постройки в Гърмен

Временно се отлага предвиденото за 13 юли премахване на незаконни постройки в община Гърмен, съобщиха от пресцентъра на Министерство на...

Ромите пяха и българския химн с една цел - да покажат, че те са равноправни български граждани и че цветът на кожата няма значение.

„Искаме да покажем на българското общество, че ние, гражданите на България от ромски произход, смятаме България не за мащеха, а за майка. Болката, която има българския народ от тази несгода на прехода, чисто политически, като ориентиране и всичко, което се случва, не ни е безразлично. Ние живеем като граждани и неслучайно показваме, че има някакво сътресение, което е изкуствено създадено. На база на това ние излизаме да кажем гласно, че когато сме обединение като народ без да се разделяме на цвят, на пол и на религия, тогава държавата ни няма да е черна или бяла и тези цветове ще ни дадат тази красота, която я имаме като държава", каза един от инициаторите на шествието Христо Николов.

Ромите посочват, че в България са едни от най-грамотните спрямо своите събратя в цял свят. По думите им процентът на съотношение е много по-голям като осведомени, информирани и образовани.

„Това обаче е за интеграцията ни спрямо другите страни, иначе не мога да кажа, че не искаме още и още. Маргиналът все още като процент е много голям и не се усеща осезаемо в българското общество, че има някакъв напредък в тези хора", каза още Христов.

Роми излизат на шествие срещу разделението на обществото

Мирно шествие против разделението в обществото ще се проведе в София в съботния ден. „Като граждани на Република България, ние, ...

Според протестиращите ромите не трябва да се поставят под общ знаменател и да се определят като отделна единица у нас. Те са категорични, че престъпността няма етническа принадлежност, затова и не е нормално всички роми да бъдат спрягани като потенциални престъпници, съобщава topnovini, цитиран от КРОСС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com