Румен Петков: Нищо не налагаше да има разчистване на центъра

27632
Румен Петков: Нищо не налагаше да има разчистване на центъра

Нищо не налагаше резки и силови действия от страна на полицията за разчистване на центъра на София. Това заяви пред Агенция "Фокус" бившият вътрешен министър Румен Петков.

Според Петков при положение, че "имаше повече полицаи, отколкото протестиращи", то изобщо не е трябвало да се прибързва. Въпреки това Петков призова и да се помни, че от февруари насам МВР работи под огромен натиск.

Полицейска акция в журналистическия факултет на СУ

В ранния следобeд униформени полицаи са нахлули във Факултета по журналистика и масова комуникация на ул. "Московска" №49, проверявай...

"Постоянно има протести, в последните месеци те са в столицата и в центъра, но през целия този период от февруари насам имахме протести в различни точки на страната. Второ – изключително тежкият проблем с бежанците, неспособността на ръководството на "Гранична полиция" да реши въпроса с границата, неспособността на ръководството на Националната полиция да предислоцира силите, така че да може да се отговори на потребностите на държавата и обществото, доведе до още по-голямо напрежение и натиск върху редовия състав. Ние имаме един огромен брой командировани и по границата командировани, и в столицата, служители. Това утежнява и бюджета, но това води до огромно напрежение в състава, в това число – изнервяне. Това нещо трябва да бъде отчитано от обществото", каза Румен Петков.

"Лично аз не мога да разбера докрай и организацията, която беше направена от 10-ти ноември насам, дислокацията в центъра на София на действително огромни полицейски сили, особено осигуряването на ескорт за депутати и министри и то по централния столичен булевард, на доста голям периметър. Това няма как да не дразни, това няма как да не буди у хората не просто недоумение, а отвращение. За съжаление, трябва да разбираме, че полицията е инструмент на правителството, той е репресивен орган и това не е действие на един или друг полицай - това е проблемът. Първоначално поне, моите впечатления от вчерашния ден са, че 700 - 800 протестиращи бяха оградили 1000 полицаи и нищо не диктуваше такива резки действия с цел разчистване на площада. Това доведе до ескалация на напрежението. Днес слушам някои политици говорят за метеж, за погром върху парламента. Парламентът виждаме, че не е одраскан, виждаме, че няма счупено стъкло, виждаме, че няма нищо такова и хората, които гледат телевизия, хората, които оценяват обективно нещата, разбират, че това е доста изкривен стремеж да се представи вчерашния ден", каза Румен Петков.

"Нещо ми се губи в това решение за разчистване на площада, което от нищо не беше продиктувано. Мисля, че особено сега, полицията трябва да бъде много внимателна, за да не даде и своя „принос” в нагнетяване на напрежение, в нагнетяване на антинагласи срещу парламента и институциите в България въобще", продължи бившият вътрешен министър.

"Мисля, че с досегашните си действия, полицаите заслужават уважение, защото те са подложени на огромно напрежение, на огромен натиск и мисля, че трябва да бъдат оценени по достойнство от държава и от общество", завърши Петков.

Как полицията стъпка щитовете на знанието на студентите

Един от символите на студентската окупация бяха "щитовете на знанието", с които младежите излязоха пред обществото в Деня на народните ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com