Румен Радев: Томове книги тежат по-малко, отколкото тефтерчето на Левски

3555
Румен Радев: Томове книги тежат по-малко, отколкото тефтерчето на Левски
Снимка: БГНЕС

Преди 144 години на това място увисва на бесилото Васил Левски. Приживе той казваше: „Ако спечеля, печеля за цял народ. Ако загубя, губя само себе си“. Дяконът загуби себе си, но народът му спечели.

Това заяви президентът Румен Радев пред паметника на Апостола на свободата по време на възпоменателната церемония в София.

Герджиков: Вълнувам се всеки път, когато става дума за тефтерчето на Левски

Вълнувам се всеки път, когато става дума за тефтерчето на Левски, в което той най-чинно е записвал всяка стотинка, която е харчил за на...

„Приживе малцина го последваха, но мнозина се уповаваха на него и на другарите му. По пътя му неведнъж го предаваха. Днес всички го почитаме. Това е горчивата участ на много български праведници. Тя е урок за всички нас – да разпознаваме праведниците си приживе, да ги чуваме, да ги пазим, да работим заедно. Защото както Апостолът казваше: всичките неразбории, зависти, укори, които произлизат повечето от глупостта са причината за разделянето на един народ“, заяви президентът Радев, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че в българските борби за свобода имат много мъченици, но Левски е повече от герой. „В историята рядка в една личност се съчетават ум и деятелност, мъдрост и дързост. Затова томове книги тежат по-малко, отколкото тефтерчето на Левски“, каза държавният глава.

„Апостолът затова е апостол, защото проповядваше идеи, които далеч надхвърлят тесните рамки, които разни политици от разни епохи се опитваха да го вкарват за своя изгода“, заяви Радев.

Според него Левски е онзи хоризонт, към който всички трябва да гледаме с надежда. „Всички ние – слабите и силните, обезверените и вярващите – всички ние, българите. Той е нашето упование“.

Президентът посочи, че всяко време има своите робства и страхове. „Но това са робства, които умът допуска, а безверието храни и които примирението превръща в ежедневие“, каза още той.

Васил Левски - Апостола, който даде всичко за своя народ

"Когато си спомняме за хората преди нас, ние ги държим живи. Има смисъл от това, че в момента си говорим за него въобще. Че си говорим ...

„Затова днес с особена сила тежи заветът на Апостола: истинската свобода е тази, която сами извоюваме и отстояваме“, подчерта Румен Радев.

Преди словото на президента, приветствени думи произнесе кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Любовта към България не е дума или поза, а участие - делата на всеки един от нас чертаят пътищата пред нацията ни", каза столичният кмет.

„Днес хиляди софиянци минаха оттук, за да оставят своите цветя в знак на признателност към делото на Апостола на българската свобода, но и за да се заредят с енергията и свободния дух на най-великия българин. Паметникът, пред който се прекланяме е първият български паметник, издигнат след Освобождението с даренията на хората. Тук, на мястото на бесилото народът издига паметник на безсмъртието и свободата“, заяви Фандъкова, цитирана от "Фокус".

Наричаме Левски Апостол на свободата, защото като Апостол преподава веруюто, че за Освобождението на Отечеството се дава жертва, че той не се бори за пост или собствена слава. Васил Иванов Кунчев е можел да бъде монах или учител, но избира да се бори за свободата на България“, допълни тя. По думите й това е изборът на свободния дух и мисъл, който превърна идеята за чиста и свята република в национален идеал и кауза, която стои и днес отвъд нашите всекидневни и лични цели, която Левски ни учи свободно да избираме с лично усилия и собствена воля. „Любовта към България не е дума, не е поза, а участие - делата на всеки един от нас чертаят пътищата пред нацията ни. Поклон пред святото дело и безсмъртния подвиг на Апостола на свободата“, каза още кметът Йорданка Фандъкова.

Стотици хора почетоха паметта на Васил Левски в Карлово

Възпоменателна церемония в памет на Васил Левски се проведе в Карлово в навечерието на 144-тата годишнина от гибелта му. Стотици хо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com