Ръководството на Националната библиотека: Проблемите са още от построяването на сградата

3063
Ръководството на Националната библиотека: Проблемите са още от построяването на сградата
Снимка: БГНЕС

Ръководството на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” излезе с позиция във връзка с Одитния доклад на Сметната палата за дейността на Националната библиотека.

Публикуваме позициятата на ръководството на културния институт без редакторска намеса:

Коментираният Одитен доклад №0300101716 за одит на изпълнението на дейността на НБКМ обхваща периода 01.01.2014 – 30.06.2016 г. Настоящият директор доц. д-р Красимира Александрова и нейният екип поеха ръководството на Националната библиотека на 26.05.2016 г. с ясното съзнание, че трябва да се справят с проблеми, трупани още от построяването на сградата през 1953 г. Недостигът на хранилища датира оттогава поради неизпълнение на първоначалния архитектурен проект в неговата цялост. През изминалите десетилетия досега основен ремонт на сградата не е правен, от което следват и голяма част от констатациите в Одитния доклад.

Ръководството на НБКМ се отнася отговорно към направените препоръки от Сметната палата. След писмо на министър Боил Банов от 2 август 2017 г. с искане на информация за предприетите мерки по препоръките в Одитния доклад от страна на Националната библиотека, на 14 август 2017 г. сме уведомили принципала за всички предприети и предстоящи действия, както и за сроковете за тяхното изпълнение.

Излагат тефтерчето на Левски в Националната библиотека

Националната библиотека "Св.св.Кирил и Методий" ще почете 180-годишнината от рождението на Васил Левски днес, съобщиха от институцията....

За малко повече от година с финансова подкрепа от МК и със собствени средства в НБКМ е направено следното:

- Текущи ремонти по сградата: на компрометирани части от покрива, хранилища, реставрационен център, работни помещения и други вътрешни пространства. Поставени са снегозадържащи скоби на покрива, укрепени са оберлихти, поетапно се подменят дограми, инсталират се климатици, монитрана е система за мълниезащита.

- На базата на проектна дейност е одобрено финансиране за монтиране на асансьор за хора със специфични потребностни и за осигуряване на подходящи условия на труд за служители на библиотеката с различен процент на трудоустрояване.

Намериха пари за ремонт на покрива на Националната библиотека

20 000 лева ще бъдат осигурени за ремонта на покрива на националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", който пострада при големите ...

- В процес е процедура за изграждане на пожароизвестителна инсталация.

- До средата на октомври 2017 г. ще приключи съставянето на технически паспорт на сградата и обследване за енергийна ефективност.

Продължават да падат парчета от тавана на Националната библиотека

Продължават да падат парчета от тавана на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". След вчерашния инцидент в една от читалнит...

По отношение на изводите в Одитния доклад, отнасящи се до ниските трудови възнаграждения в НБКМ на базата на брой служители, трябва да уточним, че институцията изпълнява действащото законодателство (Единен разходен стандарт, приет през ноември 2016 г.). Затова сравняването с чуждестранни библиотеки (в случая с такива в САЩ и Германия) може да бъде добра база за предложения за бъдещи законодателни промени.

Добре е също да уточним, че с възможностите на делегирания бюджет новото ръководство успя два пъти да коригира заплатите на различни категории служители в НБКМ. Възнагражденията продължават да са ниски на фона на жизнения стандарт в страната, от една страна, и от друга – на натовареността на библиотечните професионалисти при извършване на дейности с национална отговорност.

Приемаме констатациите на Сметната палата, както и интереса на медиите и на цялата българска общественост като загриженост за опазването на книжовното и документалното наследство, съхранявано в най-голямата библиотека на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com