С милиони набъбват разходите от снежното бедствие

10430
С милиони набъбват разходите от снежното бедствие

Понеже Горанов е в чужбина, работим по темата за обезщетенията на пострадалите райони с Кирил Ананиев, трябва да минем през комисиите за това, което сте дали като заявки. От мен зависи да го направя днес, да дадем една седмица срок за всичко, което имате като заявки и комисиите да го одобрят и веднага ще разплатя.  До другия понеделник трябва да сме приключили с тези теми. Това заяви премиерът Бойко Борисов, съобщи БГНЕС.

"Защитавате си това, което има да се дава, малко сте ме засилили с цифрите, но затова комисията с това ще се занимава", добави Борисов.

От утре пътят Асеновград – Смолян ще бъде отворен за движение

Имам уверението на директора на ОПУ – Пловдив, че от утре пътят Асеновград – Смолян ще бъде отворен за движение. Това съобщ...

От своя страна регионалният министър Лиляна Павлова обобщи заявките за финансова помощ от областите Смолян и Кърджали.

"За област Смолян - за аварийно почистване на коритата в урбанизираните територии, което е изключително важно предвид снеготопенето, разходи за допълнително наемане на машини за поддържане и обезпечаване на доброволци, храна гориво и привлечени сили-заявената сума е 6 395 000 лв. За област Кърджали е 2 356 000 лв. и за АПИ, която е изпратила допълнително машини по републикански пътища, общински пътища, укрепване на свлачища, е 24 млн. лв.", каза Павлова.

В този момент Борисов се намеси, казвайки: "Сумите набъбват като великденски козунак, от понеделник, вторник, сряда, до петък с милиони ми се вдигат разходите", оплака се премиерът.

На правителственото заседание присъстваха кметовете на Кърджали, Смолян, Ардино и Кирково, както и областните управители на Смолян, Кърджали и Пазарджик.

Смолян е похарчил допълнителни 500 хил. лв. заради снега

500 000 лв. са допълнителните разходи, които направи до този момент община Смолян във връзка с обилните снеговалежи и обявеното бедстве...

Георги Костов, зам.-министърът на земеделието и храните представи пред министрите и премиера данни за горите в България. "Г-н премиер, имаме проблеми, отчитаме ги къде са, но гората на България е устойчива и ще я има занапред", каза Костов. В България нямаме достатъчно свободни площи за залесяване. Търсим свободи площи, за да изпълним Стратегията за горите в България", обясни той.

Лазар Лазаров, председател на АПИ, също е присъствал на заседанието, като обяви, че през изминалата една седмица ситуацията по отношение на снегопочистването била много трудна, специално в регионите на Смолян, Кърджали, Хасково и частично в Пазарджик. В Смолян и Кърджали беше отчетен най-силният снеговалеж през последните 20 години, увери Лазаров.

Кметът на Кърджали Хасан Азис се оплака, че бедствието там още не е приключило, то има 4 етапа. "Справихме се със снега, почти сме се справили с електроснабдяването, водоснабдяването е нормално, вода има във всички общини, но следва 4-тият етап от бедствието, който е с много неизвестни. Към настоящия момент един от най-големите ни проблеми са свлачищата", добави Азис. Той обяви, че очаква подкрепа. Подготвили сме проекти за 8 млн. лв. за свлачища.

Николай Мелемов, кмет на Смолян коментира, че ако всички институции не се били обединили, е нямало да се справят. Той заяви, че бившата кметица на Смолян Дора Янкова казала, че няма държава. "В БСП това е хубавото, че сега като нямат кметове, не могат да хвърлят вина на никого. Затова им е лесно. Опозицията е за това, да каже, че сме лоши, "намеси се отново премиерът.

Пътят Асеновград - Смолян ще бъде чистен поне седмица

До края на седмицата ще направим всичко възможно да отворим пътя Асеновград – Смолян. Това заявиха от АПИ, като уточниха, че свла...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали