Сачева: От 165 едва 30 бази в страната са подходящи за „зелено училище“

2183
Сачева: От 165 едва 30 бази в страната са подходящи за „зелено училище“
Снимка: БГНЕС

Гражданска организация настоява държавата да вземе спешни мерки за подобряване на малкото останали материални бази, където децата ходят на зелени училища. Сдружението“Национална гражданска инициатива“ твърди, че под различни форми се източват средства от дружеството“Отдих и спорт“, което е под шапката на МОН. Неговото актуално състояние беше разгледано от две парламентарни комисии- по образование и по правата на човека и жалбите, предаде  БГНЕС.

Ресорният заместник-министър по образованието Деница Сачева обясни, че държавното дружество е създадено през 2005 година и към този момент в страната има 165 почивни бази. От тях едва 30 са в състояние да посрещат деца – 11 планински и 19 морски бази.

„Още при учредяването на дружеството е ясно, че не може да се отпускат средства за модернизация. Всички ремонти се извършват на базата на приходите от дейността. Към момента дружеството се финансира чрез договор, сключен с МОН на стойност над 4 млн. лева. Към юли в базите са почивали 29 276 деца“, отчете заместник-министърът.

От новата учебна година започват уроци по киберхигиена в училищата

Уроци по киберхигиена за ученици от първи до дванадесети клас започват в училищата от новата учебна година. Това съобщи зам.-министърът...

Сачева отбеляза, че е почти минимален интересът на училищата и детските градини към тези бази. Същевременно дружеството е в остра конкуренция с туроператорите.

От Националната гражданска инициатива упрекнаха МОН, че няма как да е голям интереса, след като на тези лагери нищо атрактивно не се предлага за децата. Сдружението посочи, че със собствени средства са разработили успешен модел в една от базите.“Децата, когато отидат на тези бази нищо не правят. С извинение, баба ми така гледаше кокошките си – храни ги, затваря ги да си легнат и ги пуска безцелно по двора“, илюстрира ситуацията Ивайло Шопаски, секретар на Националната гражданска инициатива „Да върнем ученическите лагери на децата”. Пред депутатите той обясни, че е поискал среща с образователния министър да разкаже какво е направено в почивна база „Шумнатица“ в Боровец. Такава среща обаче така и не е осъществена.

Сдружението поставя един съществен проблем, който не търпи отлагане, коментира депутатът от БСП Ирена Атанасова. „Самият факт за това, че от 165 бази има 30 говори за отношението на държавата по този проблем. Абсолютно съм съгласна, че туроператорите обикалят училищата, предлагат оферти, които за много от родителите са недостъпни“, изтъкна тя.

Двете парламентарни комисии решиха на следващо заседание да изслушат подробен отчет за финансовото състояние на „Отдих и спорт“ в присъствието на граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com