Само за седмица стотици мигранти без статут са изчезнали от България

3585
Само за седмица стотици мигранти без статут са изчезнали от България
Снимка: БГНЕС

Почти 600 души са избягали от лагерите за бежанци в България само в периода от 1 до 15 декември и полицията не знае къде са. През ноември самоволно напусналите са 1647 души, тоест за месец и половина се губят следите на 2247 души. Изчезналите са хора, които са кандидатствали за хуманитарен или бежански статут т.е. още не са получили такъв, съобщава в. "Сега".

Медията коментира, че толкова много избягали за седмица показва "изключително добро функциониране на каналите за нелегален трафик на хора, което не е възможно без съдействието на полицаи". Миналата седмица напусналите лагерите са 258. Заловените по границите и в страната са по-малко - 226 души.

В Хърватия спипаха двама български каналджии с над 60 мигранти

Двама българи са арестувани в Хърватия, след като в буса им са открити десетки нелегални имигранти в изключително тежко състояние, съоб...

Тенденцията в България е тревожна - данните от официалната статистика на МВР през последния месец и половина показват повече избягали към Западна Европа, отколкото хванати от полицията. Заловените на входа, изхода или в страната за този период са 1132-ма. Броят на напускащите България пак се е увеличил, въпреки че имаше сериозен спад, след като в края на лятото Сърбия уплътни постовете си по границата и минаването на нелегални оттам стана почти невъзможно. Най-много избягали има между 10 и 17 ноември - 572-ма души.

Още в края на октомври Actualno.com отправи запитване до Държавната агенция за бежанците (ДАБ) дали има статистика колко мигранти напускат центровете, в които са първоначално регистрирани и след това или биват намерени на друго място в България. От ДАБ обявиха, че не е тяхна работа да правят такава статистика и да следят дали това не е подготовка за каналджийство, но увериха, че активно се работи с МВР.

На въпрос какво се случва с тези мигранти, на които се отказва бежански статут и които само за последните месеци са над 1000 души, вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви: "Тези, за които има откази, се извеждат или доброволно, или по друг ред от страната".

"Комуникираме постоянно както с отговорниците на центровете, така и с директора на ДАБ Петя Първанова и Столичната община. Ежедневно се провеждат специализирани операции в зоните, където има концентрация на такива чужди граждани", увери шефът на СДВР Младен Маринов, цитиран от Агенция "Фокус". Той обясни, че става въпрос за бул. "Мария Луиза", местата около джамията, голяма част от тях ползвали и метростанциите, за да се топлят.

Всеки ден 30 мигранти напускат Сърбия, а други 50 влизат

Всеки ден от страната ни средно излизат по около 30 мигранти, а влизат до 50 души. Сърбия се опитва да запазва "баланс от около 6000 ми...

"Тенденцията в последните 10 дни е при полицейските проверки да установяваме все по-малко незаконно пребиваващи чужди граждани. Всички, на които им бъдат извършени проверки, са със съответните документи за временно пребиваващи или чакат статут. Мога да кажа, че засега нещата са под контрол. Ползва се в пълен капацитет видеонаблюдението на общината. Видеонаблюдението от големите пазари е изведено на мониторинг в дежурния център на СДВР. Така че при всеки един сигнал и забелязване на съмнително поведение от лице или група лица имаме екипи, които да реагират на място", увери Маринов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...