Самотен баща с 4 деца беше преместен в ново жилище след успешна дарителска кампания (ВИДЕО)

42974
Снимки: Actualno.com

В края на ноември 2020 г. ви разказахме историята на Тошко – самотен баща с 4 деца, живеещ в пернишкото село Рударци, в малко приземно помещение на гърба на общината – без прозорци и без дневна светлина.

"Аз отидох да проверя състоянието на Тошко и децата. Видях, че е доста зле положението в Рударци, където беше до скоро и решихме да помогнем, все пак и ние сме татковци и би трябвало да сме солидарни един към друг. Това беше основната причина в началото, в последствие нещата се превърнаха малко или много в кауза. След като разбрахме от какво има нужда Тошко, че е човек, който просто иска да си гледа децата и не иска да ги дава за осиновяване или друг да ги гледа. И решихме аз и модераторите в групата да направим каквото можем, за да му помогнем с каквото можем и в последствие нещата се развиха", споделя Ивайло Иванов, който е администратор на Фейсбук групата „Татковците на София“.

Активните бащи от Фейсбук групата „Татковците на София“ създават дарителска сметка за набиране на средства в помощ на петчленното семейство. След репортаж на Actualno.com по темата за по-малко от 2 месеца бяха събрани над 7 000 лева, а Тошко и децата бяха успешно преместени в къща, в Своге.

"Намерихме нов дом за него – етаж от къща. Премести се в Своге, даже вече има и лични документи с адресна регистрация в Своге. Благодаря много на всички, които се включиха в кампанията и продължават да го правят. Целта ни е да съберем 10 000 лева, за да имаме спокойствието, че ще можем да покрием голяма част и от комуналните разходи, свързани с къщата и отглеждането на децата", допълва Венцислав Илиев, модератор на Фейсбук групата "Татковците на София".

"В момента една голяма част от сумата все още не е разпределена, седи по сметката на фондация „Volontime“. С друга част, около 3 000 лева, успяхме да платим наема на Тошко в нова квартира, която е доста по-нормално изглеждаща от това, което беше в Рударци. Предплатили сме наема за цяла година, за да може той да е спокоен и да има сигурността да развива себе си и семейството си", обяснява Ивайло.

"С тези пари се покриват и тока, водата, храна за децата и Тошко, една сума, която сме решили всеки месец да бъде осигурявана за него като лични средства, за да разполага и той с пари в брой, таксите за детските градини също са включени там. Така или иначе сумата, която не е изразходвана още, стои за посрещане на нуждите на Тошко и семейството му и ако в бъдеще бъде нужно още нещо да бъде платено, ние покриваме тези разходи." 

"Преместихме Тошко на 31-ви януари, събрахме се може би 10-тина човека от групата „Татковците на София“, с лични автомобили, за 1 ден преместихме багажа и го настанихме. Следващата седмица той подреди своя багаж и сега всички са щастливи. Живеят в новия си дом, в който има прозорци и всички нужди за отглеждане на деца. Ако щете дори електроуреди, защото вече има и пералня и нормална печка", разказва Венцислав.

А Тошко е изключително щастлив и ни посреща с широка усмивка на входа на новата си къща.

"Всичко стана благодарение на татковците, които намериха къщата, да са живи и здрави. Преди това дойдохме с Ивайло, видяхме къщата и ни хареса много. Там, където бяхме, в помещението, беше ужас. Аз нямах друг вариант, защото гледам децата да са в по-добри условия, да имат светлина, къща, двор, всичко. Вече 1 седмица откакто сме тук и много се радват децата. Училището е наблизо, детската им е наблизо, всичко", признава Тошко Крумов.

Хората от Своге също помагат. Със собствени средства са купили печка на дърва и дърва за новите си съседи, защото къщата не е била подготвена за зимния сезон.

"Много са добри и съседите, много добре се чувстваме. Аз съм само на едни детски и социални помощи, общо са 420-430 лева. Това са ми доходите на месец", споделя Тошко.

По думите му майката на децата не се интересува от тях и даже отказва да плаща за месечната им издръжка.

"Тошко е съвсем нормален човек и ситуацията го е поставила в това положение. Никой не знае утрешния ден какво ще му предложи и поради тази причина, той постоянно благодари, не спира да благодари. Много благодарен човек е и постоянно ни благославя, но мисля, че като цяло му е малко неудобно и това е може би стимул за него да търси по-бързо решение на проблема и да търси работа, която да покрива нуждите му", признава Венци.

Докато си търси работа Тошко се е захванал с домашни задължения и ремонт на новото си жилище, за да има още по-добър вид.

"Помагат хората, но аз не мога да очаквам другите да ми помагат. Аз съм много благодарен за всичко, което правят за децата ми, да са живи и здрави, наистина много добри хора има. Но аз разчитам и на себе си. Много се радват децата на къщата. Има още малко да се оправи навън ремонта, след това ще направим и кухнята. Децата започват детска и аз ще започна да работя нещо", разкрива краткосрочните си планове Тошко.

"Всички са супер доволни и в крайна сметка децата също много добре приеха новия дом, с усмивки. Супер много се радваха на цялата процедура, те бяха постоянно около нас с местенето на багажа, след това пътуването от Рударци до Своге по колите. Беше наистина приятно изживяване и мисля, че сега в новия си дом се чувстват много, много добре", допълва Венци. 

"Изключително щастливи са, спорят кой на кое място в леглото да спи, кой да е в собствена стая. Радват се, че имат тераса и двор, където да могат да играят. И най-радващото е, че детската градина, училището и болницата са буквално на метри от новата им квартира. Тошко буквално трябва да пресече улицата, за да остави децата, а не както беше в Рударци, на 10 минути пеша, особено в това зимно време, това си е проблем", убеден е Ивайло.

"Продължаваме да помагаме на Тошко. На дневен ред сега е да му намерим работа, той също активно търси. Търсим работа, с която лека-полека да успее да излезе от тази ситуация, да стъпи на краката си и в един момент да няма нужда от това да му се помага. На дневен ред е и той да продължи своето образование, за да може се оправя пред институции и да бъде спокоен в това как ще се грижи занапред за децата си, без да изисква чужда помощ. 

Дали ще има нужда от още дарения – да, със сигурност, сами разбирате, че това са 4 деца със самотен баща в нов град. Ново начало естествено, но докато си стъпят на краката и се установят както трябва, наистина ще имат нужда от помощ. Още повече сега зимните месеци е необходимо те да бъдат обезпечени с най-необходимото", обобщава Венци.

"Тошко по принцип не отказва помощ, каквато и да било, може би това е един от проблемите, защото в началото ние го заварихме в едно малко помещение – 10 кв. метра в Рударци, в което имаше изключително много плюшени, пластмасови и всякакви други играчки и нищо, което реално да му е от помощ - на него и децата.

В последствие поговорихме и той самият се убеди, че няма смисъл от подобни неща, започна да отказва такава помощ и в момента помощта, която приема е или от фондацията под формата на доход от 400 лева месечно, който да му помага да свърже двата края, докато започне работа, а и след това, плюс храна, обувки и дрехи за децата, и поемане на таксата за детската градина. С това нещо целим той да си намери работа и постепенно да започне сам да издържа семейството си", допълва Иво.

А мечтите и целите на Тошко са свързани само и единствено с децата и тяхното щастие.

"Пожелавам си най-много да съм жив и здрав, за да си гледам децата, да са живи и здрави и те, да ги изуча и живот и здраве по-натам да си имаме наш дом - да започна да работя, да изтегля един заем и да им купя жилище, защото тук сме под наем. Въпросът е да сме си заедно", признава отдаденият и любящ баща.

И ние пожелаваме същото на семейство Крумови – здраве и сплотеност – горд баща и деца, които да растат с усмивки на лицата и обградени от любов и грижа.

Автор: Габриела Андреева

Който иска да помогне финансово на Тошко и децата, може да го направи чрез дарителската сметка ТУК:

Фондация: Добрите дела Волонтайм

Банка ДСК

IBAN: BG82STSA93000025816328

Самотен баща с 4 деца търси ново жилище (ВИДЕО)

В пернишкото село Рударци живеят около 1 400 човека. Част от местните отскоро са Тошко и 4-те му деца – Борислав, Ани и близнацит...

Основание: Семейството на Тошко

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Вижте как ще можем да намираме домашните си любимци (ВИДЕО)

Незабравим бал за абитуриенти в неравностойно положение: „Фестивал на красотата“ отново помага

Отличници в медицината: Наградата "Златен Хипократ" отива при двама млади лекари

Първият сърдечно трансплантиран пациент за тази година се прибра вкъщи

България отново на върха: Как наши момичета направиха пробив в областта на изкуствения интелект?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com