СДВР притеснени от сблъсъци между протестиращи и столичани заради блокадите

3129
СДВР притеснени от сблъсъци между протестиращи и столичани заради блокадите
Снимка: БГНЕС

"Бих желал да информирам столичани, че днес очаквам да има сериозно затруднение при придвижването им...Опитваме се отново да спазваме правата и на протестиращите, и на останалите граждани. Изключително голямо ми е притеснението, че въпреки нашите усилия и нашите призиви, има голяма вероятност да се стигне до физически сблъсъци. И трябва да ви уверя, че ние полагаме огромни усилия да избегнем такъв критичен момент."

Няма задържани след снощните протести. Идеята ни не е да задържаме лица. Нашата стратегия е да водим диалог с всеки един. Това каза на извънреден брифинг старши комисар Георги Хаджиев, директор на СДВР.

Протестиращи блокираха прохода на Републиката

Стотици протестиращи блокираха прохода на Републиката откъм гр. Гурково със скандирания „Оставка“ и развявайки трибагреници...

Хаджиев заяви, че през последните дни се забелязва ескалация на напрежението между протестиращи и столичани и припомни случая с инцидента на Ректората, когато протестиращ бе закаран до болница със съмнение, че джип е минал върху крака му. В същото време шофьорът беше задържан с часове на кръстовището от другите протестиращи. Инцидент имало и снощи.

"Ако не се бяхме намесили мисля, че щеше да се стигне до сериозни сблъсъци. Вчера също имаше сериозна ескалация на напрежението на бул. "Арсеналски" и на "Черни връх", при което малка част от протестиращите спряха отново автомобил. Прави ми впечатление, че част от тях се опитват да налагат правила и да дават указания на полицейските органи, което за нас е абсолютно недопустимо. Няма как без правни основания да изискват да се тестват хора за алкохол и наркотични вещества. Ние няма да приемем налагането на правила от страна на протестиращите, за да се опитаме да ги удовлетворим или да намалим такова напрежение. Полицейските органи и ние в частност си знаем правомощията и няма да се поколебаем да ги изпълним", категоричен беше той

Той добави: "Вътрешното ми убеждение е, че ние трябва да положим максимални усилия, за да запазим мира. И в крайна сметка, всеки, който желае да протестира да го прави по начин, по който е регламентиран законово." 

След призивите за общонационален протест вчера, 29 юли, резултатът днес, 30 юли, е видим. Той е следният - палатков лагер и блокада на "Орлов мост", където движението е изцяло блокирано засега, включително за градския транспорт. Шатри вече са разпънати и в Триъгълника на властта, пред бившия Партиен дом. Там е затворено кръстовището при "Цар Освободител" в района на Президенството.

Блокадата на "Орлов мост" изглежда вече постоянна

Ден 21: Национален антиправителствен протест – блокирани кръстовища и скандирания „Оставка!“(НА ЖИВО)

Протестиращите опънаха палатки и тенти в триъгълника на властта и на Орлов мост. Намеренията им са палатките да останат, докато целите ...

Затруднен трафик се очаква в районите: "Тъй като към момента на "Орлов мост" малка част от протестиращите са разположили около 10 палатки и воденето на разговори с тях е изключително непродуктивно. Затруднения ще има и по "Цар Освободител", тъй като пред Народно събрание 2 по диагонал към президентството има разположани около 8 палатки. Там има около 10-тина протестиращи", обясни старши комисар Хаджиев.

Създадена е необходимата организация столичани да могат да се придвижват и да достигнат до работните си места, тъй като Орлов мост е блокиран, което наистина ще създаде дискомфорт в тях, подчерта шефът на СДВР.

На 2-3 пъти лично той се е опитвал да преговаря с блокиралите централното кръстовище, но без резултат.

"Цяла нощ с колегите сме водили разговори с протестиращите, тъй като голяма част от кръстовищата в центъра на София бяха блокирани. Към малките часове постигнахме резултат и около 4-5 възлови кръстовища в центъра бяха освободени и там трафика няма да бъде затруднен. Въпреки това бих искал да призова отново всички граждани да бъдем толерантни.", каза той.

Напрежението сред полицаите също се увеличава: " През последните няколко дни виждам в тях изключително натоварване, сериозен стрес. Засега пазят абсолютен самоконтрол, за което аз искрено им благодаря."

Докато вътрешният министър мълчи за полицейско насилие, СДВР не казва минала ли е кола през крака на протестиращ (ВИДЕО)

Не можем категорично да твърдим, че е имало съприкосновение между автомобила, който се опита да премине през кръстовището до СУ, и прот...

"Надявам се на здравия разум и на протестиращите и на останалите граждани. И отново напомням, че ние никога не изхождаме от позицията на силата. Опитваме се да водим диалог и да ги убеждаваме, че в крайна сметка и другите граждани имат права, и те трябва да се придвижват спокойно, за да стигнат до работните си места", призова отново старши комисар Хаджиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com