Седмицата в абсурди (3 - 7 юни)

4906
Седмицата в абсурди (3 - 7 юни)
Снимка: колаж на Actualno.com

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди, когато трябва да бъдем всъщност много сериозни. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 3 юни

СЛЕД РЕМОНТ НА АПИ ВОДА ЗАЛИВА КЪЩИ И ДВОРОВЕ ПО ПЪТЯ СОФИЯ-ПЕРНИК, АЛАРМИРАТ ГРАЖДАНИ (ВИДЕО)

"За съжаление нашите сигнали досега не намериха отражение в работата на институциите. Проведохме множество разговори както с представители на Областно пътно управление София-град, така и с АПИ. След като никой не обърна внимание на повдигнатите от нас проблеми и въпроси, потърсихме среща и с министър Петя Аврамова, но досега не са предприети никакви мерки за решаване на дребни, но от изключителна важност проблеми", отбелязват гражданите.

Коментар на Actualno.com: Защо не са доволни - при Своге отидоха в дерето, сега поне е обратното

РАЗСЛЕДВАТ ЕЛИФ ШАФАК И ДРУГИ ПИСАТЕЛИ В ТУРЦИЯ, РАЗКАЗВАЛИ ЗА СЕКСУАЛНО НАСИЛИЕ

Този ход е предприет след дебат в социалните медии, в който романисти, които пишат по предизвикателни теми, като насилие над деца и сексуално насилие, са обвинени в оневиняване на тези практики.

Коментар на Actualno.com: Особено жалко е, султане!

Вторник, 4 юни

РОДИТЕЛИТЕ НА НАЙ-ПОСТРАДАЛОТО ДЕТЕ В МВР ДЕМОНСТРАЦИЯТА В СИЛИСТРА ИСКАТ СЪД, А МАРИНОВ КАЗВА ЗА ДЕМОНСТРАЦИЯТА "ДОБРА ИДЕЯ"

МВР министърът Младен Маринов определи демонстрацията като "добра идея", но той бил забранил да се ползват "такива пиротехнически средства" в бъдеще, когато има пак такива демонстрации.

Коментар на Actualno.com: Значи ще има още такива демонстрации - ще измислят блюстителите на реда с какво друго да се овапцат!

БОРИСОВ КЪМ СТАЛОУН: БРАТКО МОЙ, МИНАХА 10 ГОДИНИ, А ТИ ВСЕ СИ СИ РАМБО (СНИМКИ И ВИДЕО)

"10 години дали минаха от предишната ни среща? И ти все си си Рамбо", отбеляза Борисов. Той показа обща снимка на двамата на мобилен телефон и припомни: "Тука още съм mayor (кмет на София, б.р.)".

Коментар на Actualno.com: А ти все така, Бойко, не говориш английски - добре че аз проговорих български!

КАРАКАЧАНОВ ЗА F-16: СМЯТАМ, ЧЕ МОЖЕМ ДА ПОСТИГНЕМ ЦЕНА ОТ ОКОЛО 2 МЛРД. ЛЕВА

Стойността на одобрената от Конгреса сделка е 2,9 млрд. лв. по днешния курс на долара. Пакетът включва стойността на осемте самолета с пълен комплект въоръжение. Каракачанов уточни още, че тази цена е таван и ще се преговаря за намаляването ѝ.

Коментар на Actualno.com: Ще има за комисионни демек!

Сряда, 5 юни

РАДЕВ ПРЕД ТАСС: АЕЦ "БЕЛЕНЕ" Е НЕИЗБЕЖНА, ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ ДА РАЗЧИТАМЕ НА РУСИЯ ЗА АРМИЯТА СИ

Що се отнася до проекта АЕЦ "Белене", то неговото осъществяване, според мен, е неизбежно – в него вече са вложени 3 милиарда лева на българските данъкоплатци. За развитието на индустрията ще бъдат необходими надеждни източници на енергия. Въпреки това за реализирането на проекта ще се необходими ясни юридически, времеви и ценови рамки.

Коментар на Actualno.com: Неизбежна е човешката глупост.

ПАРТИЙНИТЕ СУБСИДИИ - ОТ ГЕРБ КАТО ОРЕЛ, РАК И ЩУКА, БСП РАЗБРАЛА ЗА ПАРИ БОНУС, НО НЕ СЕ СТРЕСНАЛА

Считам, че субсидиите са изчислявани правилно. От 2001 година текстовете на закона са едни и същи, каза председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова. В началото на 2017 година служител на БСП отишъл да пита във финансовото министерство защо на Столетницата се превеждат повече пари, но бил успокоен, че това било по закон. Това каза пък депутатът от БСП Крум Зарков.

Коментар на Actualno.com: Всички знаехме, ама се надявахме да не ни хванете.

СИДЕРОВ: МОЖЕМ ДА ИЗКАРАМЕ МАНДАТА И БЕЗ ДА СЕ ОБИЧАМЕ И ЦЕЛУВАМЕ

"Можем да изкараме мандата и без да се обичаме, прегръщаме и целуваме помежду си. Политиката не е емоция, брак или годеж, а е съвместна работа в името на постижими цели". Така лидерът на "Атака" и председател на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров.

Коментар на Actualno.com: А можете ли без да крадете?!

СОЦИАЛНАТА ПЕНСИЯ ЗА СТАРОСТ СТАВА 132 ЛЕВА ОТ 1 ЮЛИ

Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 125,58 лв. на 132,74 лв. от 1 юли. Това предвижда приетото от правителството постановление за определяне на размера на този вид пенсия. Увеличението ще повиши пенсиите на 136 500 души.

Коментар на Actualno.com: За мислещите, че ще се възмутим - ще се, цял град, спокойно влизащ в топ 5 на най-големите в България, не е работил и грам, щом ще взема социална пенсия.

БЮДЖЕТЪТ ЗА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ У НАС ОСТАВА СРЕД НАЙ-НИСКИТЕ В ЕС

Дори и с увеличението на бюджета на ФНИ през 2018 г. относителният бюджет за проектно финансиране на научните изследвания в евро на глава от населението за България, 1.5 евро, остава сред най-ниските в ЕС. За сравнение, стойностите за Португалия и Словения са между 20 и 30 евро, а за Словакия е 5 евро.

Коментар на Actualno.com: Заради това не успяваме да изследваме влиянието на тиквите върху социума ...

Четвъртък, 6 юни

КОЙТО СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ ЛУДИТЕ, САМ ГО ОБЯВЯВАТ ЗА ЛУД

Това е съждението на премиера Бойко Борисов заради партийните субсидии. Той обяви, че сега се внася законопроект за партийна субсидия от 1 лев на глас, като преди две години ГЕРБ имали нагласата да променят размера на субсидията, само че "някакви сили" се намесели - затова сега кабинетът внася законопроекта.

Коментар на Actualno.com: А ти, Бойко, не искаш да си луд - защото лудите дават баницата, не я ядат, нали?

СЪМНЕНИЯТА ДАЛИ БОРИСОВАТА ГРАДИНА ЩЕ СЕ ЗАСТРОИ, ВМЕСТО ДА СЕ УСТРОИ, ОСТАВАТ (ВИДЕО)

В плана не са включени зони – исторически части от Борисовата градина, възрази на предлагания ПУП общинският съветник Войслав Тодоров, и визира "София Ленд", която "беше отнета от парка за атракции, а сега там се строи". Той алармира за предстоящо застрояване на крупни зелени площи в областта на Ловния парк, болница "Токуда" и зоопарка и предложи тези терени да бъдат включени в парка. Става въпрос за 35 декара гъста гора в територията до болница "Токуда" и ул. "Сребърна", където е възможно плътно интензивно застрояване. Подобна е ситуацията в Ловния парк – между бул. "Г. М. Димитров" и „Симеоновско шосе“, където на площ от над 25 декара – част от парка се предвижда застрояване, уточни Тодоров.

Тодоров попита главния архитект на София Здравко Здравков защо се прави ПУП на Борисовата градина, който позволява инвестиционни намерения, визирайки точно невключени в ПУП-а площи като тези в Ловния парк, а отговорът на Здравков беше, че всякакви инвестиционни намерения ще се реализират по законите и е добре да се говори със закони и норми.

Коментар на Actualno.com: Фандъкова и компания отдавна доказаха какво могат - ще им гласуваме доверие да направят и небостъргачи от дървета!

ЗАРАДИ НАДВЗЕТИТЕ СУБСИДИИ ДЕПУТАТИТЕ ПРОМЕНИХА ЗАКОН, НО НЕ ПОЕХА ОТГОВОРНОСТ

Депутатите приеха на първо четене с пълно единодушие от 170 гласа "за промени в Закона за политическите партии, които предвиждат раздадените субсидии да се преизчисляват на базата на действителните гласове, получени от съответните партии и коалиции на парламентарните избори.

Коментар на Actualno.com: Сигурно е техническа грешка, като тях!

НА КОМИСИЯ: УЖ ЩЕ ИМА РЕД ЗА КЪМПИНГУВАНЕТО, НО КАКЪВ?

По предложение на Валери Симеонов, Християн Митев и Георги Колев (НФСБ) в чл. 10 ал. 2 думата "пешеходен" се заличава с цел безплатният свободен достъп до морските плажове да бъде не само пешеходен, но и автомобилен. В пълно противоречие обаче, в чл. 17а се вписа нова алинея 2, която забранява "поставянето на плажни принадлежности и палатки, а също и преминаването и паркирането и престоят на пътни превозни средства" върху бели, сиви и залесени дюни". Реално не се налага забрана за т.нар. ембрионални дюни, от които се появяват всички останали видове дюни. В хода на дискусията Тома Белев обърна внимание, че четирите вида дюни са в еднаква степен застрашени и че санкциониращите органи трябва добре да познават растенията, за да могат да установяват нарушения и че ако общините отговарят за санкциите, ще трябва да си назначат ботаници.

Коментар на Actualno.com: Тук няма какво да коментираме, отиваме да копаем дюни - обаче само ембрионални!

Петък, 7 юни

ТАНЕВА ДЕ ФАКТО ПРИЗНА, ЧЕ ТАРИКАТИ С КЪЩИ ЗА ГОСТИ МОГАТ ДА ПЛАЩАТ ПО-МАЛКИ ГЛОБИ

Нарушителят плаща, подчерта Танева, позовавайки се на европейските правила, но можело да се претендира какъв да е размерът на глобата – това е основната цел на отменената от Върховния административен съд (ВАС) методика за налагане на санкции след плащане по проекти по ПРСР за периода 2007-2013 година.

Коментар на Actualno.com: Нищо де, ще има глоби - да се радваме и на малкото!

НОВИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА БОРБА С ПРАНЕТО НА ПАРИ - ТЕАТЪР НА СИГУРНОСТТА

Серия от критики е събрал публикуваните едва вчера (6 юни) за обществено обсъждане нови изменения на Закона за мерките срещу изпиране на пари (ЗМИП).

Коментар на Actualno.com: Отворете линка и прочетете - урок по това как се съдира още една кожа от гърба на овцете в полза на вълка ... на бюджета де, на бюджета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com