След ремонт от АПИ вода залива къщи и дворове по пътя София-Перник, алармират граждани (ВИДЕО)

2904
След ремонт от АПИ вода залива къщи и дворове по пътя София-Перник, алармират граждани (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

От "Инициативен комитет от южната част на Столична община" сигнализират за некачествено и неправилно изпълнение на проектни и строително-ремонтни дейности, възложени от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), във връзка с основния ремонт на пътя София-Перник, част от републиканската пътна мрежа.

"За съжаление нашите сигнали досега не намериха отражение в работата на институциите. Проведохме множество разговори както с представители на Областно пътно управление София-град, така и с АПИ. След като никой не обърна внимание на повдигнатите от нас проблеми и въпроси, потърсихме среща и с министър Петя Аврамова, но досега не са предприети никакви мерки за решаване на дребни, но от изключителна важност проблеми", отбелязват гражданите.

АПИ: Ремонтите по АМ ”Тракия” приключват до края на юни

Ремонтите по магистрала "Тракия" се очаква да приключат до края на юни. Това съобщи на пресконференция Иван Досев от Агенция "Пътна инф...

По думите им проблемите са свързани както със занижения контрол спрямо изпълнителите на строителните дейности, неизвършване на дребни съпътстващи строителни мероприятия, така и с неглижиране задължителното обезопасяване на пътния участък. "Смятаме, че не е нормално да бъдат възложени толкова скъпи строително-ремонтни дейности, като същевременно се допускат редица административни нарушения, а в крайна сметка да не бъдат изпълнени сравнително евтини съпътстващи дейности, свързани с отвеждането на повърхностните води, дългосрочната експлоатация на новоремонтирания участък и безопасността както на преминаващите, така и на живеещите в близост граждани. Ние настояваме при извършването на ремонти от такъв мащаб да се обръща повече внимание на гражданските сигнали, свързани със съпътстващите дейности по проектирането и строителните дейности", пише в отвореното писмо на инициативния комитет.

Става ясно, че още преди изпълнението неведнъж е сигнализирано към АПИ и проектантите, че ще има проблем с отводняването, "а след това многократно ни бе заявено, че проблемите ще бъдат решени. Факт е обаче, че водата тече по дворове в близост до новоремонтирания участък и ги наводнява, а на други места събаря подпорни стени. Проблемите с пътната ивица - в по-голямата си част пътят завършва без бордюр или пътна ивица, без оформен банкет. Ако автомобил стъпи на банкета, на места пропада в 20-30, а на места и 80-сантиметрова дупка, което е изключително опасно", алармират гражданите.

Според тях голямата част от шахти и отоци по новоасфалтирания участък вече са пропаднали и са под нивото на асфалта - като това се е случило за по-малко от месец след асфалтирането.

Ограничават движението на тежкотоварни камиони по магистралите днес

От 12 до 20 часа днес се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Мерките са предприети...

"По време на изпълнение на строително-ремонтните дейности изпълнителите замърсяват всичко наоколо и не си събират отпадъците. Урегулирането на двата вход-изхода на Владая, както и този на Горно Драгичево чрез светофари или кръгови движения, тъй като включването в пътя се случва изключително опасно. Също така настояваме и за затваряне с мантинела на незаконните включвания в пътя София - Перник, които са изключително опасни.

Известно е, че интензивността на автомобилния трафик на главен път Е-79 в участъка от Перник до София е най-високата в България и отдавна е достигнала критериите за надграждането му до габарит и пропускателна способност, съответстващи на автомагистрала или поне на скоростен път. Този трафик създава огромен проблем с организиране и регулиране на пешеходните преминавания. Пешеходната пътека при гара Владая е изключително опасна и настояваме за преработване на светофара от тип “бягащ пешеходец” към пешеходен светофар с бутон за заявка", посочват още от инициативния комитет.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София