Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сеизмолози предупреждават за вторични трусове край Пловдив

18 юни 2024, 23:15 часа • 1517 прочитания

Напукани мазилки в къщи, паднали части от комини и няколко счупени стъкла - за това съобщават хора от селата около Асеновград в социалните мрежи след земетресението от 4,3 по Рихтер. Официални сигнали обаче няма постъпили. Най-силно е усетено от хората по високите етажи.

Още: След земетресението край Асеновград: Защо системата BG-ALERT не предупреждава?

Малко преди 20:30 часа вчера земетресението се усеща в  района на Асеновград. Епицентърът е на няколко километра от града. „Измести ми се леглото и чух тътен“, така Марушка Ангелова от Асеновград описва земетресението пред bTV.

Още: Кметът на Пловдив: Към момента няма данни за щети и пострадали при земетресението край Асеновград

След земетресението снощи са регистрирани 18 вторични труса, като най-силният от тях е днес на обяд - с магнитуд 2,8, казват сеизмолозите. „За момента това е умерен магнитуд, за щети и пострадали - не. Чак след пета-шеста степен се наблюдават щети и пострадали. Засега само е усетено, с уплах и паника след хората“, обясни Пламена Райкова-Цанкова, сеизмолог към НИГГГ- БАН.

Още: Регистрираха ново, по-слабо земетресениe край Асеновград

В Асеновград ще бъде създадена комисия, която ще извършва огледи за щети от земетресението. Регионът около Пловдив и Асеновград е сеизмичен, така че по-слаби вторични трусове ще има и през следващите месеци, предупреждават сеизмолози.

Още: Ето как реагира Община Асеновград след снощното земетресение

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес