Село Пъстрогор се готви за протести, ако там се преместят мигранти от Харманли

2459
Село Пъстрогор се готви за протести, ако там се преместят мигранти от Харманли
Снимка: БГНЕС

Свиленградското село Пъстрогор се готви са протести, ако там се преместят мигранти от лагера в Харманли. Това призна в интервю за "Дарик" кметът на селото Василка Димова.

Тя уточни, че хората се притесняват най-много от бунтове като тези в Харманли, както и от болести и зарази. „Лагерът тук е от отворен тип и хората в селото са изплашени", обясни още Димова.

По-рано днес на работно съвещание при премиера в оставка Бойко Борисов и председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, както и оперативното ръководство на МВР, беше взето решение в село Пъстрогор да се пренасочат мигрантите от лагера в Елхово, а 400 бежанци да заминат в лагера в Любимец.

В Свиленградското село Пъстрогор не искат повече мигранти, обясни за Дарик кметът на селото Василка Димова.

50 афганистанци си тръгват доброволно, още 200 ще ги последват

Започнала е процедурата по доброволно връщане на 50 афганистанци, пристигнали нелегално в страната ни, а други 200 предстои да бъдат въ...

"Притеснява ни това, че са на свободен режим и ходят навсякъде. Ходят до магазина, в заведението. Интересуват се дали има лекар в селото. Имат грейки и качулки, а са боси и целите им крака са в рани. Хората се притесняват от това. Хората са наострени и може да се стигне до протести", каза Димова.

В пограничния район на Малко Търново също не искат бежанци. Там се страхуват от сблъсъци с местното ромско население, което в село Звездец е над 2/3. Кметския наместник на съседното село Бяла вода - Донка Димитрова, се страхува от настаняването на мигранти по границата:

"В Звездец имат такива блокове, в които живееха военните, но всичко от ромското население е унищожено. Да ти е жал да гледаш тези хубави блокчета на какво са ги направили", допълни Димитрова.

От останалите села в региона също не са съгласни с настаняването на мигранти по границата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com