СФСМВР подкрепя протестиращите надзиратели

14733
СФСМВР подкрепя протестиращите надзиратели
Снимка: БГНЕС

Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) подкрепя и изразява своята солидарност към справедливите искания на протестиращите надзиратели, съобщиха от федерацията.

Според СФСМВР е неприемливо във времена, в които официалната политика на Европейския съюз определя хората като най-голямата ценност и основен ресурс в развитието на всяка една страна, да бъдат нарушавани основни трудови и граждански права.

Федерацията определя действията на служителите в ГДИН не като протест, а като кауза, в която на първо място се поставят достойните условия на труд, тъй като основният продукт от работата на всеки един човек трябва да допринася за развитието на общностите и семействата.

СФСМВР подкрепя ССЗБ, защото вижда, че техните искания са в пълно съответствие със стратегическите цели на Международната организация на труда, една от които е гарантиране на правата на работното място и получаване на признание и уважение за правата на всички служители.

От Синдикалната федерация, смятат, че е изключително несправедливо правата на задържаните да бъдат поставяни пред правата на хората, които пазят обществото от тях.

СФСМВР винаги е държала на честта и достойнството на служителите в МВР и определя ситуацията на служителите в затворите в България като дискриминационна, неморална и несправедлива.

От Федерацията вярват, че благодарение на широката обществена подкрепа и синдикална солидарност, исканията на ССЗБ ще бъдат удовлетворени.

УС на СФСМВР призовава всички свои членове да подкрепят протеста на колегите си от ССЗБ на 9 ноември 2013 г., защото вярва, че няма нищо по-ценно от борбата за достойни условия на труд.

Около двадесетина надзиратели се събраха пред сградата на варненския затвор, за да протестират срещу ниското заплащане и мизерните условия на труд, съобщи по-рано БГНЕС.

Търпението на колегите е изчерпано докрай. Това заяви Николай Тонев, председател на СД-Варна. От синдиката настояват за достатъчно финансиране на местата за лишаване от свобода, за допълнителна охрана, контрол, по-добри условия на работа. Притеснително е, че средства не са залегнали в проекта за бюджет за следващата година.

Заплатите на затворническите надзиратели не са актуализирани през последните пет години, докато от догодина възнагражденията на работещите затворници ще бъдат повишени съобразно ръста на минималната работна заплата в страната.

Очаква се протестът на варненци да се пренесе в събота в столицата. Служителите на затворите в страната готвят национален протест с искания за по-добро заплащане и условия на труд, както и за равни придобивки с останалите, работещи по закона за МВР.

По-рано днес и в Пловдив двайсетина надзиратели от тамошния затвор, свободни от дежурство, излязоха пред сградата, за да се обявят за по-добри условия на труд. Пренаселеността на затвора, където изтърпяват присъди 800 осъдени, създава проблеми на 80-те надзиратели, а това е далеч под европейските критерии. За специфични условия на труд надзирателите получават по 28.50 лева на месец, докато в МВР сумата е 140 лева. Затова служителите в затворите настояват за изравняване на заплатите и социалните плащания, тъй като техните са най-ниските в системата.

Служители на затворите излизат на протест

Служители от затворите в Бобов дол, Ловеч и Враца ще излязат пред в сградите на ведомствата на протест, съобщават от синдиката на служи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com