Шефът на АПИ буквално настоя за избор - да ядем или да пътуваме нормално

7353
Шефът на АПИ буквално настоя за избор - да ядем или да пътуваме нормално
Снимка: БГНЕС

Около 100 млн. лева липсват, за да не се налага да се намалява максималната скорост по определени участъци по АМ „Тракия” и АМ „Хемус” на 90 км/ч. Мярката влиза сила от утре, 1 април.

Кои са проблемните участъци – от 63-ти до 90-ти километър на АМ „Тракия”, както и между 119-ти и 133-ти километър. По АМ „Хемус” също има две опасни отсечки, като пътят между Шумен и Белокопитово е най-зле и трябват 30 млн. лева за ремонт.

АПИ сваля скоростта по "Тракия" и "Хемус" заради лошото им състояние

Скоростта по определени участъци на магистралите "Тракия" и "Хемус" ще бъде ограничена до 90 км/ч от от 1 април, съобщиха от Агенция "П...

Сигурно много хора ще ме упрекнат, че постоянно казваме как нямаме пари, но този сектор е хронично недофинансиран, оплака се шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров. От години парите от акциз на горива не идват при нас и разчитаме само на приходите от винетки, което е крайно недостатъчно, подчерта Лазаров. И припомни, че още през миналата есен е предупредил какво ще стане тази пролет.

Говорихме, имаме уверение, че ще ни дадат средства, но то е като с децата – ако не ревем, няма да ни дадат, каза шефът на АПИ пред Нова телевизия.

Според Лазаров първият голям крах в поддръжката на пътищата е бил още в началото на 90-те години. Предпочитам да намалим скоростта и да търпя критики, отколкото да търпя обвиненията на почернени от катастрофи майки, заяви шефът на АПИ. Явно нямаме чувство за самосъхранение и затова е наше задължение да предупредим тези, които го нямат. Факт е, че нямаме необходимата настилка за магистрали, сподели Лазаров.

На въпрос по колко пъти трябва да даваме пари за ремонти на републиканската пътна мрежа, Лазаров посочи, че годишните приходи от винетки са около 220-230 млн. лева. Но тези пари отиват в централния бюджет, а бюджетът на АПИ за поддръжка е около 40% от тези пари, обясни експертът. И добави – бюджетът ни е 240 млн. лева, но тук влиза и новото строителство, не само поддръжката. Като общество трябва да решим – искаме ли магистрали или не, твърдо настоя Лазаров. Ако сега обявя по-високи винетки, какво ще стане – веднага ще си ида, добави той.

Заради дупка на магистрала "Хемус" млада жена е в кома

Потресаващ случай – дупка на магистрала „Хемус”, в която е имало арматурно желязо, води до кома за млада жена. 24-год...

Когато имаме хубави магистрали, за които си говорим като мантра, тогава и икономиката ще тръгне, убеден е Лазаров. Римляните са го казали още – пътят е живот, завърши шефът на АПИ. И се възмути, че изграждането на инфраструктура постоянно се свързва с политическия живот и вечното "идават избори". Имаме постоянно срещи с експерти от чужбина и всички ни казват - не поставяте ли въпроса остро, никой няма да му обърне внимание, подчерта Лазаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com