Шефът на КРС: Стартът на цифровизацията е успешен

20880
Шефът на КРС: Стартът на цифровизацията е успешен
Снимка: БГНЕС

Стартът на цифровизацията, какъвто беше планиран и заложен в нормативните документи, е успешен. Това каза председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков, предаде „Фокус”.

„Кабелните оператори казват, че страдат от процесът на изключване на аналоговия сигнал. На 30 септември, за тези близо 45 дни, оценката беше изключително положителна, но аз ще премахна изключителна и положителна и ще кажа – успешна”, каза още Веселин Божков. Той посочи, че от техническа гледна точка стартът на цифровизацията е 100% успешен, защото имаме покритие на две от мрежите на 96, 2%, при условие, че са заложени 95%.

Още 10 дни раздават декодери

До изтичането на крайния срок за получаване на ваучери за безплатни декодери остават 10 дни. Право на тях имат тези граждани, които са ...

„При една сравнително гъсто населена страна, каквато е България, за 45 дни след изключване на телевизионния аналогов сигнал, имаме само 64 подадени жалби, като реално от тях са 59 жалби, защото населените места, от които са изпратени, се повтарят. От тези 59 жалби, са подадени единствено 15 жалби, които са за покритие или качество на сигнала. Това е изключително скромно, като цифри, за България”, допълни още Божков.

Припомняме, че преминаването към цифров сигнал трябваше да се случи на 1 септември, но поради забавяне на разпространението на декодери за социално слаби се забави с месец. Около целия процес имаше доста спекулации, тъй като шест от общо седем конкурса за мултиплекси бяха спечелени от компании, свързани с банкера Цветан Василев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com