Шести национален протест на родители с деца с увреждания

1328
Шести национален протест на родители с деца с увреждания
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

Национално протестно шествие срещу действащата социална политика за децата/лицата с увреждания и техните семейства ще се проведе на 18-ти април, сряда, в София. Протестиращите ще преминат последния маршрут:

11.00 ч. – Сборен пукт – Президентство.

Прокуратурата разследва насилието в дома в Габрово

Районната прокуратура в Габрово е образувала досъдебно производство за насилие над настанени в Центъра от семеен тип за деца и младежи ...

11.15 ч. – тръгване в направление Министерски съвет

11.20 ч. – 12.15 ч. - Министерски съвет

12.15 ч. – тръгване в направление НДК

Край на събитието – 14.00 часа, НДК.

Протестиращите са изготвили нова концепция, с която да се постигне реална интеграция на хората с увреждания. Тя съдържа следните опорни точки:

Заснелите и съобщили за насилието над деца с увреждания в Габрово са с наложени глоби

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) е съставила 5 акта за административно нарушение на работещи в центъра за настаняване от ...

1. С козметични промени в ЗИХУ няма да се подобри положението на хората с увреждания, защото този закон е остарял като философия и подход. В резултат на неговото приложение хората остават изолирани, необразовани, безработни и бедни.

2. Необходимо е да се тръгне от преминаване към нова система за оценка на увреждането и потребностите на човека, породени от това увреждане, но с цел социалното му включване в общността – детската градина, училището, университета, пазара на труда и пр.

2.1. Медицинската оценка трябва да се съдържа в една разширена епикриза, която да показва трайния дефицит на органи.

2.2. Медицинската оценка трябва да се използва като база за комплексна индивидуална оценка, която включва нуждата от рехабилитация, технически помощни средства, медицински изделия, лична помощ, адаптиране на жилище или лично превозно средство, помощ в дома, в училище, на работното място. Тази оценка е нужно да се осъществява от екип специалисти в различните области към местните структури на Агенцията по уврежданията, а не на Агенцията за социално подпомагане.

2.3. Техническите помощни средства трябва да включват всякакви устройства ниско- и високотехнологични, които компенсират дефицита на човешкото тяло и сетива, предизвикан от заболяването.

Петков: Диалогът с организациите на хората с увреждания е възстановен

Диалогът с представителите на организациите на хората с увреждания е възстановен и се радва, че те са приели да проведат работна среща ...

2.4. Оценката трябва да се повтаря периодично – особено при децата и при промяна на обстоятелствата.

2.5. Видът и размерът на индивидуалната подкрепа следва да включват: месечна издръжка поради увреждане, технически помощни средства, лична помощ - подкрепа в дома, на работното място и др.

3. Въз основа на тази оценка трябва да се формира личен бюджет на човека. финансиране на всички пера по един закон (въвежда се понятието „личен бюджет“), в който Личната помощ е ясно регламентирана

4. Въвеждането на този подход изисква преструктуриране и овластяване на съществуващата Агенция за хората с увреждания, която трябва да бъде наречена просто Агенция по уврежданията. Тя трябва да получи отговорност, свързани както с индивидуалния подход и оценка на увреждането, така и със социалната реализация на всеки човек с увреждане (здравеопазване, образование, заетост и пр.), в това число и за достъпността на средата.

5. Необходимо е да се преосмисли и реформира механизмът за консултиране с организациите на хора с увреждания (тези за хора с увреждания са доставчици на услуги и те не следва да участват в консултативния процес за политики по уврежданията). Със сигурност трябва да се раздели политическото участие на организациите от субсидирането им – подобно смесване води до конфликт на интереси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com