Шести сме в света по затлъстяване сред подрастващите

28989
Шести сме в света по затлъстяване сред подрастващите
Снимка: Getty Images / Guliver

Затлъстяването се очертава като един от най-сериозните социални и медицински проблеми на 21 век.

Това заяви председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания доц. Светослав Ханджиев по повод Световния ден за борба със затлъстяването, съобщи Дарик.

Доц. Ханджиев определи наднорменото тегло като световна пандемия, която води до увеличаване на заболеваемостта и смъртността от сърдечно-съдови и метаболитни заболявания.

Все повече нараства тенденцията на затлъстяване сред децата, като България заема рисковото шесто място в света по свръхтегло сред подрастващите.

От днес стартира проект в Медицинския университет в София, чрез който се набират лица с наднормено тегло и застрашени от диабет, които за период от три години ще бъдат под безплатен медицински контрол.

Напомняме ви, че днес е Международният ден за борба със затлъстяването и наднорменото тегло.

На шесто място сме в Европа по детско затлъстяване

България заема 6-то място в Европа по детско затлъстяване и едно от първите места по сърдечно-съдови заболявания. Това каза доц. Светос...

Повече от половината от възрастното население на Европейския съюз е с наднормено тегло или затлъстяване, показва доклад на Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. За последните 20 години се наблюдава двойно увеличение на хората със затлъстяване в по-голямата част от европейските страни.

В България от затлъстяване страдат около 1 млн. души, според последните статистически данни.

От проблема са засегнати и не малка част от децата в България. 11,7% от тези на 3-6 години са със свръхтегло, а 5,6% са със затлъстяване, сочат данни на Министерство на здравеопазването. Тенденцията се запазва във времето и се увеличава при децата в училищна възраст.

Едно на всеки 7 деца в Европейския съюз е с наднормено тегло или затлъстяване, като експертите очакват допълнително увеличение на броя им. Само едно на всеки 5 деца прави упражнения редовно. Нивото на физическата активност тенденциозно намалява до възрастта между 11-15 години в повечето държави-членки.

Затлъстяването е свързано с натрупване на прекалено много мастни тъкани в областта на талията, корема, ханша. Теглото, което следва да се разглежда за нормално за даден човек, според височината и пола, се изчислява в Индекс на Телесна Маса (ИТМ). Ако стойностите на ИТМ са до 24, теглото се възприема като нормално. Стойности между 25 и 29,9 обаче показват наличие на наднормено тегло, а тези над 30 - свръх тегло или затлъстяване.

Недоспиването е основната причина за затлъстяването

Недостигът на сън променя мозъчната активност, което води до засилване на чувството на глад и непреодолимо желание за калорични продукт...

Наднорменото тегло и затлъстяването са основни рискови фактори за редица хронични заболявания, включително диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак.

Какво показват последните научни изследвания и проучвания за връзката между затлъстяването и някои заболявания? Според изследователи от Американския национален институт по ракови заболявания затлъстяването е свързано с развитието на рак на гърдата, във възрастта след менопаузата, рак на колона, на бъбреците, на хранопровода и на матката.

Затлъстяването е причина и за увеличения брой на случаите на сърдечни удари в по-млада възраст. Инфаркт вече получават и хора на възраст от 15 до 34 години. За последните две десетилетия сърдечните инциденти нарастват с 10% за мъжете и с 32% за жените.

Според експерти затлъстяването е свързано и с нарастване на случаите на диабет тип 2 сред децата. При този тип диабет организмът не е в състояние да синтезира достатъчно инсулин или той не се използва ефективно. Диабет тип 2 обикновено се наблюдава при деца с ограничена двигателна активност, прехранване и наследственост.

Редуцирането на теглото, поне с 5-10%, при децата със затлъстяване има положителен ефект за здравето и предпазва от заболяване с диабет 2 тип. Програмата за редуциране на теглото се определя от лекар специалист.

Телевизорът - причина за детското затлъстяване

Гледането на телевизия в продължение на два часа на ден повишава с 2,5 пъти риска от затлъстяване. Това става ясно от изследване на аме...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com