Ще има безплатни чадъри и шезлонги по плажовете и тази година

2233
Ще има безплатни чадъри и шезлонги по плажовете и тази година
Снимка: БГНЕС

И през това лято на морето ще има безплатни чадъри и шезлонги. Практиката от миналата година е показала, че добра и работеща, затова към момента се подготвят промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които да се намалят концесионните и наемните възнаграждения, които държавата събира от временните стопани на плажовете срещу намаляване на цените на плажните пособи или предлагането им без пари. Това обясни вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Действията за намаляване на концесионните такси наполовина срещу гаранции за по-ниски цени на шезлонги и чадъри са в правилната посока, но има още какво да се желае, за да бъде спасен летният сезон, подчертаха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Тоест връща се ситуацията от миналата година, която е стъпка в правилната посока, но не е достатъчна. От национално представената организация неколкократно поискаха да бъдат осигурени безплатни чадъри и шезлонги на плажовете за всички гости на курортите за срок от поне 3 години, а плажуващите за ден да плащат минимални цени. Това е една от задължителните спешни мерки за спасяване на сезона, подчертаха от БХРА в поредица от писма до управляващите и политическите сили, които успяха да намерят място в 45-я парламент. От БХРА са категорични, че не искат да влизат в спорове с концесионерите и дори предложиха държавата да плати и да компенсира стопаните в случай, че при безплатни чадъри и шезлонги плажните заведения не са достатъчни, за да компенсират разходите им по подръжка и почистване на ивиците и осигуряване на медицински и спасителни пунктове. Приходите на държавата от концесионни такси обаче са значително по-ниски от тези от сектор Туризъм, а за да има поне някакъв летен сезон е задължително чадърите и шезлонгите да са напълно безплатни за всички, които са отседнали в места за настаняване в курортите, подчертават още веднъж от БХРА.

Това лято концесионери и наематели сами решават дали да намалят цените на чадъри и шезлонги

Министерството на туризма (МТ) реши през този летен сезон да не ограничава така неприятните за курортистите такси за чадър и шезлонг на...

В най-кратки срокове се очаква здравните власти да разпишат правилата, по които чужденци ще могат да влизат в страната ни през лятото за туристическия сезон, обясни още министър Николова. Очаква се Европейската комисия да приеме единно решение по отношение на дигиталния зелен сертификат, който според вицепремиера ще регулира правилата за влизане на чужденците. Николова допълни, че и през тази година ще се разчита основно на български туристи. От БХРА настояват PCR тестовете да са безплатни, да се въведат транзитни зелени коридори, да се признават сертификатите за ваксини и антигенните тестове за влизане в страната, както и да се стартира незабавно издаване на визи за Русия, Беларус и Казахстан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ВАС върна лиценза на "Делта гард"

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com