Ще има горна граница за таксата при повторно предоставяне на информация от администрацията

2712
Ще има горна граница за таксата при повторно предоставяне на информация от администрацията
Снимка: Getty Images / Guliver

Установява се горна граница на таксата, която да се заплаща за повторното ползване на информация, непревишаваща материалните разходи по възпроизвеждането и предоставянето на информацията. Това е записано в приетия на второ четене от Народното събрание (НС) Закона за достъп до обществена информация.

Вносител на законороекта е Министерски съвет. На първо четене проектът беше приет на 6 октомври 2015 г. Законът въвежда разпоредбите на Директива 2013/37/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 26 юни 2013 година за изменение на Директива 2003/98/ЕО относно повторната употреба на информацията в обществения сектор.

ВМРО иска 30% съкращаване на чиновниците

В България продължават хора да се назначават по партиен признак, а не по това дали даден чиновник има необходимите качества, професиона...

Предвижда се и Министерският съвет да издаде методика, която допълнително да гарантира спазването на принципите при ценообразуването. Разпоредбите на директивата създават правила, изискващи всяка организация, която предоставя информация, ако не прави това безплатно, да определя такси, изчислени въз основа на определени стандарти и правила, ограничени до разходите по възпроизвеждането и предоставянето на информацията.

Приетите промени предвиждат таксите за държавните органи да се определят както и досега с една тарифа, приета от Министерски съвет.

При съобразяване с правилата на местното самоуправление таксите, събирани от общините, се определят от съответния общински съвет при спазването на принципа за ограничаване до разходите по възпроизвеждането и предоставянето на информацията.

Предвижда се законова възможност за безплатно предоставяне на информация за повторно използване по преценка на организацията от обществения сектор. Промените разширяват и обхвата на приложение с включване на някои културни институции, като библиотеки, музеи и архиви. За тези институции се въвеждат конкретни правила, различаващи се от приложимите за останалите субекти, включително и по отношение на таксуването.

В три областни администрации намаляват броя на служителите

Правителството одобри промени в Устройствения правилник на областните администрации. Намалява се числеността на областните администрац...

Въвежда се изискване размерът на таксите, основата на която се изчисляват, взетите предвид фактори при изчисляването, както и всички допълнителни условия, ако има такива, да се публикуват, включително по електронен път при наличието на интернет страница. При искане органите от обществения сектор да посочват и начина, по който са изчислени тези такси във връзка с конкретното искане за повторна употреба.

Включено е задължение за обществените институции да информират заявителите за повторно използване на документи относно наличните средства за правна защита. Промените насърчават организациите от обществения сектор да предоставят информацията в отворен, машинночетим формат заедно със съответните мета данни, като форматът и мета данните съответстват на официални отворени стандарти.

Въвежда се и изискване, при възможност, държавите членки да улеснят многоезичното търсене на документи. Друга промяна, е предвиденото задължение за всеки ръководител на административна структура в изпълнителната власт ежегодно да обявява списък на категориите информация, подлежаща на публикуване в интернет, за сферата на дейност на съответната администрация, като определя и сроковете за актуализация на публикуваната информация и форматите, в които е достъпна. Редът и начинът за публикуване на информацията ще се определят с наредба, приета от Министерския съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Натоварен трафик по границите с Румъния
Натоварен трафик по границите с Румъния

Интензивен е трафикът за товарни автомобили на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) по границата с Румъния. Това съобщават...