Сигнал за опасност в цяла България: BG Alert с фалшива тревога

21185
Сигнал за опасност в цяла България: BG Alert с фалшива тревога
Снимка: iStock

"Сигнал за тревога" получиха на телефоните си хиляди граждани в България. Той е бил придружено с вибрация и силно пищене, като е накарало някои да излязат извън домовете си заради опасения от задаващо се земетресение.

Съобщението е получено от абонати на само един от операторите. При повечето потребители съобщението идва с текст: "Внимание, опасност!", а при някои има и сигнал от президента. В известието пише също "test test", което означава, че системата се тества. Съобщението препраща към сайта bg-alert.bg, който обаче все още е недостъпен.

Още: Николай Николов: Създава се нова система, която да предупреждава за природни стихии

Според източници на Actualno.com в държавната администрация, официалното тестване на системата за ранно предупреждение е предвидено за 22 ноември между 12:00 и 12:30 ч., като днешната проверка не е поръчана официално от държавата. След три седмици телефоните отново ще произведaт специфичния звуков сигнал и вибрация.

Официални обяснения

От МВР също излязоха с позиция по въпроса. „Във връзка с подготовката на системата BG Alert един от мобилните оператори, e пуснал тестово съобщение към абонатите. Съобщението не е координирано с МВР и няма връзка с конкретно събитие“, се казва в съобщението.

Още: Кога се тества националният сигнал за тревога?

Малко по-късно от Vivacom също излязоха с официална информация по случая - защото съобщението излезе на апаратите на техни потребители. Оттам уточняват, че тестовото съобщение не е публикувано от оператора, а от ангажирания с въвеждането на системата BG Alert изпълнител. "По време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата БГ-алърт към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите на Vivacom, за което ние не бяхме уведомени. Извиняваме се за причиненото неудобство и вярваме, че възложителят на системата ще вземе необходимите мерки, за да не бъде всяван смут в населението. Ще продължим да работим с институциите за внедряване на необходимата система по уведомяване, като ще настояваме за по-добри процедури за оповестяване", уверяват от мобилния оператор.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов също успокои хората, като написа във Facebook, че няма опасност. "Всичко е наред, няма опасност, това е само тестово съобщение. Крайно време е да имаме такава система, която е много полезна при бедствия и е много добре, че МВР я внедрява. МВР трябва да подобри процеса по тестване (особено в продукционна среда). "test test" не е добро съобщение", написа Божанов.

Кой отговаря за системата?

През есента на 2022 година е подписан договор с изпълнителите на системата, като с проекта е ангажирана пожарната (ГДПБЗН), която е структура на МВР. Договорът е с обединение между "СисКод", "Инфосистемс Интернешънъл" и "Опенкод Системс" за сума от около 2,1 млн. лв. Основната задача на компаниите е да създадат софтуер по технологията Cell Broadcast Service, с който ще могат да се пращат съобщения - на български и английски, директно на мобилни телефони с номера, които в даден момент са свързани към мобилните клетки в застрашената зона - вкл. тези в роуминг и без значение към кой оператор са. Кой ще оперира с тази система реално е сред важните въпроси, които следва да бъдат уредени, писа в. "Капитал".

Според Търговския регистър, в "Опенкод Системс" съдружници са Константин Стайков и Тиери-Мишел Даррас, като Стайков е водещият съдружник. Едноличен собственик на капитала на "Инфосистемс Интернешънъл" е "Информикс Груп" АД, чийто представител е Николай Симеонов, той е и един от тримата ѝ директори заедно с Антонина Илиева и Стефан Каврошилов.

Първоначално днес официалният сайт bg-alert.bg не се отваряше, но по-късно стана активен. От него става ясно, съобщенията се изпращат единствено и само от компетентните държавни органи или институции. На сайта се появи и информация кога официално ще се проведат тестовете за изправността на системата. Точните дати и часове по области вижте тук.

Още: Обновяват системата за ранно предупреждение на населението

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Трайчо Трайков се извинява за начина, по който се прави реорганизацията на движението край НДК

Харчим по-смело за дрехи и обувки, пестим от горива и техника

Най-важните новини за деня: 9 май 2024 г.

Агенцията по храните изтегля от пазара сокове и смутита на популярна марка

Димитър Главчев начело на поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира "Свети Вмч. Георги Зограф"

Иван Панчев: Кремъл полага свръхусилия да повлияе на европейските избори (ВИДЕО)

Открийте тайните на маркетинга с обучението Coca-Cola Academy (Light) в SoftUni Digital

Пловдив е лидер по жилищни сгради, пуснати в експлоатация през първото тримесечие

Времето утре - 10 май 2024 г.

Скритата власт, за която никой не гласува

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com