Симеон Дянков разкри защо ще изпуснем еврозоната и кога отново ще можем да кандидатстваме

5185
Симеон Дянков разкри защо ще изпуснем еврозоната и кога отново ще можем да кандидатстваме
Снимка: БГНЕС

Ако нямаме редовен бюджет до пролетта, ще изпуснем шанса си за еврозоната. Следващият ни прозорец за членство ще е през 2026 година.

Това мнение изрази в интервю за NOVA бившият финансов министър Симеон Дянков. По думите му ако беше влязъл редовен бюджет, щеше да се получи огромно наддаване. 

Дянков: Бюджетът е като богата пица, но с него може да се изкара до април

Запазването на стария бюджет е доста умен ход от страна на служебното правителство. Ако бяха внесли какъвто и да е бюджет, щеше да се с...

"Има две причини, за да смятаме, че редовен бюджет трябва да дойде през пролетта. Някъде края на март, началото на април е пределът. Първо заради проблема, който споменахте. И второ, за да влезем в еврозоната на нас ни трябва редовен бюджет. А решенията за влизане в еврозоната стават пролетта. И от тази гледна точка това означава редовно правителство. Не редовен бюджет със служебно правителство, а редовен бюджет с редовно правителство", каза Дянков.

ОЩЕ: Радев след блокирането ни за Шенген: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Той обясни, че служебното правителство трябва да помисли за временни мерки за таван върху цените на някои хранителни стоки и даде пример с Гърция и Испания.

"Нямаме случай в България, при който, например като намалихме преди години ДДС-то на за хляба то отиде при производителите, не при хората. Това веднага на следващия ден ще има положителен ефект върху по-социално слабите ни потребители. Това обикновено идва с приказката , че ако намалим ДДС, ще изсветлим икономиката, това също никога не е ставало. Това е един от тези митове, които се използват в България. Трябва да се стремим цялото ни ДДС да е 20%. А не да има пробойни за един или друг сектор", обясни още бившият министър и обяви, че хляб, сирене, яйца, масло и други са стоки от наистина първа необходимост.

"Аз се надявам, че макар и в тези тежки преговори, разговори и дрязги, които вървят , такава временна мярка би била удобна за приемане от различните групи, защото ако това не стане първо през зимните месеци ще имаме сериозни социални проблеми. И второ - донякъде това може да ни помогне за влизане в еврозоната, защото основната тема, която в момента е в Брюксел и се разговаря относно влизането на България в еврозоната, е че нашата инфлация е много над средната в Европа. Ние сме над 5%. Някой може да каже 5% не е толкова много, но Хърватия, която беше приета само преди няколко месеца беше с 0,6% над инфлационната стойност - средната за Европа, и там имаше доста разговори. Ние един вид сме 7 пъти над това, което беше Хърватия", каза Дянков.

Левът беше самостоятелен, но дойде Виденовата зима: За предимствата на еврото говори Евгений Кънев (ВИДЕО)

"Какво е в момента България? Вече сме влезли в ЕС, влезли сме в чакалнята на еврозоната, влезли сме в един дом - вместо да отидете на т...

Той подчерта, че ако сега пропуснем шанса си, то тогава автоматично ни забавят с 2 години:

"Вместо да се говори за януари 2024-та, ще се говори за януари 2026-а. Просто защото за две поредни години трябва да изпълняваме Маастрихтските критерии", завърши той.

ОЩЕ: ГЕРБ все още се надяват да получат подкрепа от ДБ за правителство

По повод вътрешнополитическите въпроси бившият министър изрази оптимизъм, че ще имаме редовно правителство в средата на януари с третия мандат:

"Смятам, че трети мандат на „Български възход” с ГЕРБ, ДПС и БСП ще успее, защото имат голям интерес да направят правителство. Точно защото както БСП, както и ГЕРБ имат голям интерес да организират редовно правителство", каза той и изрази мнение, че ще влязат политически фигури.

Политолог: Липсва политическата воля за приемането ни в еврозоната

"Влизането в шенгенското пространство и еврозоната са двата процеса, които задълбочават европейската интеграция на България. Те ни гара...

"Според мен БСП ще изчака трети мандат. Или те да получат или поне за мен е по-вероятно „Български възход” да получи и да направи правителство в център. Аз се надявах да имаме правителство в дясно с ДБ, но това изглежда по-скоро невъзможно", обяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...