Скандалът с избора на химн на Димитровград изби на чалга

7540
Скандалът с избора на химн на Димитровград изби на чалга

Скандал се развихри покрай избора на текст за химн на град Димитровград. Преди време в сайта на общината бе обявен конкурс за изобор на песен.

В състава на журито в конкурса за химна по повод 70 годишнината на Димитровград са – певицата Ваня Щерева, Доцо Вътков – диригент на общинския оркестър и маестро Евгени Димитров. Председателят на журито на конкурса е председателят на комисията по култура в димитровградския местен парламент - Гроздан Грозев. Те единодушно са редуцирали избора до трима души за победител текстописец: единият е Атанас Капралов – поет и член на Съюза на българските писатели, също така автор на текстове на песни на популярните фолк певци – Екстра Нина, Емилия, Деси Слава, Коста Марков и др. Другият – служител на общината. По-точно – директорът на градската библиотека „Пеньо Пенев” – Петко Каневски.

Лиляна Павлова прати община Димитровград на съд

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова вкара в съда Община Димитровград, чийто кмет Иво Димов е от партия...

Тези факти, обаче, явно сериозно са разгневили част от обществото в Димитровград, тъй като от сдружението „Млади поети за промяна” са изпратили отворено писмо до кмета на Димитровград Иво Димов по повод на „опорочения“ според тях конкурс за химн на града.

Според тях „журито залага на стари кримки, близки до кмета, при това работещи за общината“. В писмото си поетите посочват няколко за тях „фрапиращи нарушения“ и конфликт на интереси в конкурсната процедура. Те твърдят, че на официалната страница на Община Димитровград е указано изрично, че кандидатите трябва да посочат „име, възраст, местоживеене, телефон за контакти и електронен адрес”. Според сдружението на поетите това е своеобразен конфликт на интереси. Освен това в писмото им се посочва, че в електронен сайт журито е разказало как не е знаело предварително кой е автор на текстовете, пратени по поща и по имейл.

Второ, казват поетите, обявено е, че след изтичане на срока, комисията до 15.01.2017 г. излъчва едно предложение за създаване на музика по него и го обявява на интернет страницата на община Димитровград и в Съюза на композиторите и Съюза на българските музикални и танцови дейци, както и в националните електронни медии. Информацията е разпространена в различни местни медии, но не откриваме такава в официалния сайт на общината, казват поетите. Освен това журито било излъчило цели три текста.

Actualno.com се свърза с Община Димитровград и помоли за коментар по темата. „Няма да коментираме недоволството на една група хора, които са засегнати и разочаровани от факта, че победителите не са те. Тези хора са по-компетентни единствено в техните собствени очи“, това заяви пиарът на община Димитровград – Кремена Борисова.

За първи път дни на отворените врати за социалните услуги в Димитровград

Дни на отворените врати обявяват за днес и утре социалните услуги в община Димитровград, съобщава Дарик нюз. Целта е те да станат още п...

Според нея журито е достатъчно компетентно и уважавано само по себе си, за да се бъркат в избора му хора, които нямат толкова висока компетенция и опит. „Тези хора са уважавани и признати не само у нас, а и извън страната ни. Все хора с голям професионален опит зад гърба си“. Борисова коментира и факта, че журито е обявило не една, а три текста, които да продължат в надпреварата:

„В това няма нищо скандално. Ние искахме да дадем възможност на повече хора да участват и да имат равен шанс. За първи път обявяваме конкурс за хим на града. Той ще представлява непреходност във времето. Това е много важно за нас. За нас дори е положително, че повече хора за допуснати и им е даден още един шанс“. „Хора, които постъпват така в подобни ситуация, постъпват така и в живота. При подобен тип конкурси винаги ще има недоволни и обидени. Община Димитровград няма да коментира недоволството им“, завърши тя.

"Младите поети за промяна” са изпратили сигнал и до омбудсмана на Република България Мая Манолова, защото смятат, че „при журирането на конкурса е допусната груба и безпрецедентна дискриминация по три различни критерия – местоживеене, месторабота и възраст“. „Щом и рок принцесата Ваня заложи на чалгата и на мухъла, на компрометирани хора, по-добре изобщо да няма химн“, заявяват те.

Според тях кметът на Димитровград „Иво Димов желае да бъде кмет на столица на чалгата и разврата, а не на модерен европейски град“, завършват отвореното си писмо от Сдружението на свободните поети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com