Скоро: Без мощни коли и шофиране по тъмно за млади шофьори

26802
Скоро: Без мощни коли и шофиране по тъмно за млади шофьори
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене ключови изменения в Закона за движението по пътищата. Те идват дни след поредния скандален случай на пътя, при който пиян шофьор блъсна и уби 15-годишно момче на пешеходна пътека в центъра на София.

Представени бяха предложения на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и отделни предложения на Димитър Найденов и Настимир Ананиев от обединението. Всички предложения бяха приети.

Промени за младите шофьори

Според една от приетите мерки до една година след взимането на книжка младите шофьори няма да имат право да шофират по тъмно (между 22:00 и 6:00 ч.) и няма да имат право да карат коли над 120 конски сили.

Според справка на МВР за тежки катастрофи с убити и ранени, 13% от тях са с участие на нови водачи, взели книжка преди малко по-малко от две години, а 25% от катастрофите стават по тъмно. Още: Бойко Рановски: Инцидентите на пътя стават, защото всеки бърза

Въвежда се и граница на допустимост за новите водачи през първите 12 месеца от придобиване на правоспособност от категория В или В1 да употребяват алкохол в кръвта с концентрация до 0,1 на хиляда, а не до 0.5. Тези мерки целят да ограничат младите и неопитни водачи от желанието си да управляват МПС след употреба на алкохол, както и за превенция в пътната безопасност.

Повече контрол

От ГЕРБ пък предлагат да се дадат допълнителни правомощия на определените от министъра на вътрешните работи служби да имат право да спират пътните превозни средства, да проверяват документите за самоличност и свидетелството за управление, както на водача, така и на пътниците. Освен това се предлага същите тези лица да имат правото при извършване на проверката да връчват на и водача, и на пътниците невръчени електронни фишове за нарушения.

Също така се предвижда определените от кметовете на общини служби за контрол да могат да използват технически средства и системи, заснемащи и записващи датата, мястото, точния час и вида на нарушението, както и регистрационния номер на моторното превозно средство, с което е извършено нарушението.

Те ще имат право да преместват или да нареждат да бъде преместено паркирано в нарушение пътно превозно средство, както и право на достъп до информационната система на Министерството на вътрешните работи, в която са отразени невръчени електронни фишове.

Край на стикерите по стъклата

Приет беше и законопроектът на ПП-ДБ, внесен начело от Божидар Божанов, с който стикетите от предното стъкло на автомобилите отпадат и се заменят с информация в регистри. Идеята е проверката да се прави по регистрационния номер на автомобила. Въвежда се и забрана да не се слагат стикери, въведени от общините. Още: Официално: Взимат повече точки за неправилно изпреварване

В законопроекта са предвидени и мерки за системните нарушители - при 5 или повече електронни фиша, нарушителят ще бъде спиран принудително от органите за контрол, когато бъде засечен от камерите в дадено населено място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com