Славчев внася доклад в СОС за премахването на автогарата пред “Св. Александър Невски"

2167
Славчев внася доклад в СОС за премахването на автогарата пред “Св. Александър Невски"
Снимка: Pixabay

Столичният общински съвет ще трябва да вземе решение за премахването на незаконната автогара около храм паметника "Св. Александър Невски". Това вероятно ще стане още на следващата сесия, след като общинският съветник от "Политическа група 5 " инж. Симеон Славчев остана неудовлетворен от отговора на кмета на София Йорданка Фандъкова. Той получи писмен отговор, а днес на първата за сезона сесия на СОС и устен. И двата отговора бяха половинчати.

Инж. Славчев внесе официално питане до Фандъкова, след като в края на юли получи десетки сигнали от граждани за безумната автогара пред катедралата. Общинският съветник пусна и онлайн допитване, в което 84% от над 1000 души гласували искат пространството да е пешеходна зона с пейки и парк за отдих. Инициативата за премахването бе подкрепена официално и от Светия синод.

Стотици се включиха в онлайн допитването на общинския съветник инж. Симеон Славчев

80% от участниците, гласували в онлайн анкетата на общинският съветник инж. Симеон Славчев, искат пространството около храм-паметника ...

Фандъкова признава, че има проблем, но той ще бъде решен едва след реконструкцията на цялата зона 2, в която попада и "Св. Александър Невски". "Поздравявам ви за ентусиазма, г-н Славчев", така се обърна кметът на София към общинския съветник.

Недоволен от отговора й Славчев се зарече на следващата сесия да вкара точка, с която да се отмени решението от 2014 г., с което е разрешено паркирането на автобуси. "Абсолютно несправедливо е един автобус за плаща 20 лв. за 24-часов престой пред "Св. Александър Невски", а таксата за паркиране на автомобил в "Синя зона" е 2 лв. за час. Така излиза, че за рейсовете час престой е 0.83 лв., изложи един от аргументите си общинският съветник.

Инж. Славчев смята, че допускането на автобусен паркинг в центъра на София, още повече пред един от символите на столицата какъвто е храм-паметника „Св. Ал. Невски“ не кореспондира с нито една от политиките на Столична община и Столичен общински съвет.

"Само преди два месеца СОС прие Програма за управление на качеството на въздуха в София. В тази програма ясно сме разписали, че една от целите е да стимулираме жителите и гостите на София да използват обществения транспорт и все по-малко да използват личните си автомобили", обърна се инж. Славчев към Фандъкова.

Разделят автогарите по категории, във всички ще има Wi-Fi

По разпореждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски са разработени нормативни проме...

В изказване в началото на заседанието на Столичния общински съвет инж. Славчев посочи, че един от приоритетите на "Политическа група 5" през предстоящия политически сезон ще бъде решаването на проблемите на "Природен парк Витоша" и превръщането му в място за спорт, отдих и туризъм, достъпен за всички жители и гости на София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com