Слави Трифонов: Взеха ни свободата, а ние, наследниците на Ботев, имаме пълното право да бъдем свободни

5459
Слави Трифонов: Взеха ни свободата, а ние, наследниците на Ботев, имаме пълното право да бъдем свободни
Снимка: ПП "Няма такава държава"

"Днес е рожденият ден на Христо Ботев. За това искам да кажа нещо. Мисля, че ние не разбираме какво става. Като оная жаба, дето постепенно й стопляли водата и тя се оказала сварена. Така и на нас ни вземат постепенно най-вавжното. Кое е то? Парите? Имотите? Измамените мечти? Не. Според мен най-важното е друго". Така започва обръщение на Слави Трифонов, публикувано в социалните мрежи. Ето какво каза още той: 

"Най-важното, което ни вземат, е, свободата. Свободата бе хора. Свободата. Постепенно ни вземат най-голямото богатство, което имаме, което сме извоювали със смъртта на толкова много българи, толкова много хора. Затварят ни, ограничават ни, не можем да ходим на работа, децата не може да ходят на училище, ако не се ваксинираме няма да може да летим и така нататък. Дали го разбираме, мисля, че не много. Дали го проумяваме - пак не много. 

Уважаеми сънародници, какво е пишело на знамето на Райна Княгиня? Нали на това учим децата. Пише "Свобода или смърт". Не е пишело "свобода или живот". Сега ще си кажете защо ги казвам тези неща. Казвам ги, защото за ония българи тогава, свободата е била по-важна от живота. Така е, това е истината. И заради ония българи сега ние сме свободни, имаме свободна държава. Заради тях - защото те са го мислили, чувствали. Значи метафорично тогава турците са били епидемологичната обстановка, те са били пандемията, завладяла голяма част от Европа. Ботев с Радецки е нямало как да слезе на Козлодуй, ако е спазвал правилата на турския оперативен щаб. А той, нали, е ходил по къщите, да чука за вода, обаче хората не са му отваряли, пък един четник му казал - войводо, пък ти народ си тръгнал да освобождаваш...Но Ботев не е знаел - че народът е бил карантиниран тогава. Карантинирам от собствения си страх.

А Хегел - той е казал, че хората се стремят към две неща - да живеят и да бъдат свободни. Тия, които избират да живеят, стават роби, а тия които избират да бъдат свободни, стават господари. Това ми е мисълта. Да бъдем господари на собствената си съдба. Ние да решаваме ще оставаме ли вкъщи, няма ли да стоим, ще се ваксинираме ли, няма ли да се ваксинираме. Ма те германците живеели затворени и тяхното правителство им затворило и децата, и всички щели да ги ваксинират. Че те германците знаят ли коя е Райна Княгиня, чували ли са се за Левски, Ботев, Димчо Дебелянов? Свободата е най-важното. Всеки народ сам да си решава какво мисли за собствената си свобода. Ние българите имаме абсолютното правило да бъдем свободни. И никой няма право да ни отнема свободата по какъвто и да било повод. Точка по въпроса", допълни той.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com