След Нова година дворецът "Евксиноград" ще бъде отворен за туристи

10173
След Нова година дворецът "Евксиноград" ще бъде отворен за туристи
Снимка: БГНЕС

След Нова година дворецът "Евксиноград " ще бъде отворен за посещения от български и чуждестранни туристи, съобщи управителят на комплекса Миглена Роева, цитирана от Mediapool.

Близо 2 години уникалната със своята архитектура национална забележителност беше затворена заради изпълнението на мащабен проект за реставрация и консервация на двореца и прилежащия парк. Роева припомни, че инвестицията е на стойност близо 9,8 милиона лева, осигурени по оперативната програма "Регионално развитие 2007-2013".

През 2016 година ще има действащ уебсайт на комплекса, на който ще бъдат представени цените за посещенията, времетраенето на разходките и какви турове ще се правят, допълни ръководителят на проекта Надежда Йорданова. Входът ще струва между 5 и 18 лева. Най-ниската тарифа е за пенсионери и ученици, ще има намаления и за групови посещения.

В рамките на проекта са реставрирани фасадите на двореца, възстановени са княжеската спалня с будоар и баня, огледалният салон за срещи, работният кабинет, изграден е вътрешен панорамен асансьор за хора с увреждания, обновени са автентичните настилки и копринени тапети по стените. Роева уточни, че на третия етаж в сградата ще бъде обособен и музей с вещи на царската фамилия.

С част от средствата по проекта в комплекса са ремонтирани бившата конюшня, Холандската и Френската оранжерия, паркът с лилиите и розариума пред Двореца по оригиналните планове от изграждането им. Консервирана е античната и средновековна крепост "Кастрици" - археологически обект, който също ще влезе в туристическите маршрути.

При представянето на резултатите от изпълнението на проекта присъства и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com