Собственици на дискотеки: Заведенията се проверяват избирателно

19707
Собственици на дискотеки: Заведенията се проверяват избирателно

При избора на обекти за проверки има избирателност. Това каза председателят на УС на Съюза на собствениците в "Слънчев бряг" Елена Иванова пред БНР.

Тя определи проверките под ръководството на вицепремиера Симеонов като търсене на пиар, който не работи нито за него, нито за туризма в България като цяло. "Звучи доста обидно да се обръщаме към бизнеса с "тарикати", "да излязат на светло, да започнат да спазват законите". Големият бизнес в "Слънчев бряг" вече няколко години доказва, че е абсолютно на светло. Ние приветстваме проверките, които от 2 години са толкова масирани.

"Ние бяхме тези, които седнахме на една маса с МВР, с представителите на НАП и казахме: "Да, стоим зад вас за тези проверки, просто молбата ни е да бъдат по-дискретни, да не бъдат показни, да не стават достояние на нашите гости, защото това в никакъв случай не работи за нашия имидж". В този смисъл никой не бяга от законността, още по-малко ние, които сме легалните представители на бизнеса в комплекса. Но, такава зрелищност, такава показност…", заяви Иванова.

Черноморието ни не е само Слънчака и наздраве

Никой няма право да опява на друг как да си прекара почивката. Има си Слънчака, има Обзор, има го Созопол, ето я къде е и Гърция. Проб...

"Всички големи обекти в комплекса, особено по-старите, имат съответната документация, за да работят", категорична е Иванова. Тя изтъкна, че проверките са засилени в последните 2 години и институциите би трябвало да са разбрали отдавна, ако някоя дискотека няма разрешително.

"В крайна сметка, ние не сме от вчера. Знаем, че в цяла България такива практики съществуват. Затова обаче са контролните органи, отговорни за всяко едно нещо. Никога не бихме застанали зад субект, който извършва данъчни измами. Никога не бихме застанали зад субект, който предлага храни с неясен произход, с изтекла годност и т.н.... Пак казвам, ние, представителите на бизнеса, сме зад всичките тези проверки, но това не може да се прави в най-големия пик, още по-малко две седмици преди края на активния сезон.

Когато има нарушения и те са констатирани с документи от легитимните и отговорни за това органи, да се седне, да се извика този субект, който е такъв голям нарушител, който и да е той, не го знам кой е, и да му се каже: "Това са констатациите, господине. Твоето заведение от утре нататък няма да работи". Влизането с полиция на вицепремиер означава ли затваряне на заведението, а призоваването на този субект в рамките на деня и връчването на всичките тези констатации не би могло да го затвори?! Не мога да разбера", коментира тя.

Иванова е категорична, че в хотелите почти през ден има проверки за спазването на различни нормативни изисквания и институциите работят:

Шеф на клуб, проверен от Симеонов: Ще си търсим правата в съда

Това беше една показна акция. До момента не сме имало нито един съставен акт. Нарушаването на нощната тишина е много абстрактно понятие...

"Със сигурност това се случва и в заведенията, не само в хотелите. Не виждам кой не си е свършил работата, че накрая вицепремиерът трябва да покаже на тези институции, че ако не е той, в България няма кой да върши тази работа", добави тя.

Собствениците в "Слънчев бряг" имат съмнения, че административният капацитет не е достатъчен, за да бъдат обхванати всички обекти в курорта.

"Обект на проверки са същите тези обекти, които се проверяваха и миналата година, и по-миналата година – хотелите в източната зона и тези големи заведения, дискотеки, барове, ресторанти и т.н.. Кой проверява западната зона и всички нелегално настанени там гости? Под "нелегално" имам предвид в обекти без категоризация и със съответните последствия от това.

Според Закона за туризма има Национален съвет по туризъм, който е към министъра на туризма. Отделно от това Координационен съвет по туризъм. В крайна сметка ние вече не можем да разберем кой съвет какво решава и проблемите на туризма стоят нерешени. Ще си позволя да кажа, че в крайна сметка, ако имаме едно нормално управление в тази държава, първо ще се научим да приоритизираме проблемите, след което ще започнем от най-сериозните", добави Иванова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com