Социалният министър видя протестиращите медицински сестри като политически инструмент

1989
Социалният министър видя протестиращите медицински сестри като политически инструмент
Снимка: БГНЕС

Бяха провеждани серия от срещи с медицинските сестри, които протестират. Проблемът в разговорите е, че всеки път идват нови и нови искания. Това заяви социалният министър Деница Сачева. Тя видя политическа акция в случващото се в бившия Партиен дом – искането за оставката на здравния министър Кирил Ананиев, а има искане за оставка и на самата Сачева.

"Зад тях стоят политически опоненти и предполагам, че търсят медийно внимание", подчерта социалният министър. И обясни как преди 2 дни се срещнала с Валентина Казанджиева, която, по думите на Сачева, протестира заради Закона за социалните услуги в рамките на инициативата "Системата ни убива". Не разбирам какви са исканията им, добави министърът, като подчерта, че имало изрично вписване да се направи ревизия на Закона за социалните услуги.

Психолози работят с барикадиралите се в Народното събрание медицински сестри? (ВИДЕО)

04:41 часа, 6 март, 2020 година. В ранните часове на шестия ден от протеста на медицинските специалисти под прозорците на властта, се р...

Законът за личната помощ няма да бъде отменен, но има нужда от усъвършенстване и прецизиране, защото той изключва някои хора, каза още Сачева и обясни, че имало и други искания, на други майки. "По Закона за личната помощ Вера Иванова и Нели Димитрова получават пари, а аз обяснявам на други майки защо не получават помощ за Закона за социалните услуги. По темата за хората с увреждания се въртим в кръг", оплака се Деница Сачева.

"Всички имат искания – бюджетът е в точно определени рамки и ние не можем да излезем извън тях", продължи с обясненията Сачева. По закон, 674 000 български граждани трябвало да имат индивидуална помощ, но нямало кой да изчисли кой точно от каква помощ има нужда и се почва с обвиненията, че се дават пари на калпак.

"Говорим, че има майки, които искат да получават само пари, а има други, които искат социални услуги. Нямаме възможност да изграждаме качествени социални услуги, защото върви тежък популизъм и пропаганда за Закона за социалните услуги. Трябва да намерим баланс – не можем да изпълним исканията на едни за сметка на други", каза Сачева и де факто обвини БСП, че с даването на Закона за социалните услуги на Конституционния съд нажежава обстановката. Социалният министър специално обърна внимание на мотивите и каза, че там имало съмнение дали социалната политика трябвало да е всеобхватна т.е. да обхваща всички хора.

По въпроса с назначението на Адриана Стоименова за зам.-социален министър, Сачева обясни, че Стоименова била проверявана 2 години заради сигнали за работата ѝ в неправителствения сектор, но нямало нищо открито. Трябва експертиза, защити социалният министър Стоименова след като ѝ беше казано, че Стоименова и „Системата ни убива” са отдавна в открита вражда. Още: "Забравихме ли кой е новият зам.-социален министър?"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...