"София прайд" и смисълът му - да зачетем правата на различните или да ни завладеят?

6314
"София прайд" и смисълът му - да зачетем правата на различните или да ни завладеят?
Снимка: БГНЕС

Ако тези хора имат проблеми, нека ги внесат в Народното събрание, а не да ги представят на улицата. 12 години това не се случва. Това е основният аргумент на депутата от ВМРО Александър Сиди против провеждането на "София прайд" на 8 юни тази година.

Същевременно Симеон Василев, едно от лицата на "София прайд", настоя, че нивата на хомофобия в България се повишават и 12 години нито една политическа сила в България не застава открито да говори с хората с нетрадиционна сексуална ориентация на една маса. Ще предложим законопроект, вие ще го внесете ли, попита Василев Сиди в Нова телевизия, а Сиди отвърна, че ще гласува против, но принципно трябва да има дебат там, където му е мястото – в парламента.

25 държави и междуправителствени организации подкрепят София прайд

"През 2019 година се отбелязват петдесетата годишнина от бунтовете в Стоунол, които са повратна точка за международното движение за пра...

Внасяли сме предложения, има и промени в законодателството – за защита от сексуалната дискриминация, даде още един пример Василев. И поясни, че над 300 права, главно административни като съжителстване и право на унаследяване, не са защитени в България. Тези хора искат да бъдат признати, обобщи Василев.

Василев покани Сиди да дойде на прайда, а той отговори, че с най-голямо удоволствие ще пропусне.

Политически реакции

Вчера, ВМРО и НФСБ се обявиха против провеждането на прайда, докато множество чужди посланици в България (сред тях на САЩ, на Великобритания, на Австрия, на Белгия, на Германия, на Франция, на Испания, на Дания, на Норвегия, на Швеция) подкрепиха събитието, чието мото е "Не давай власт на омразата, дай власт на любовта".

Вижте кои родни звезди ще пеят на София Прайд 2019

"Не давай власт на омразата, дай власт на любовта" е посланието на 12-то ежегодно шествие на София Прайд 2019, което се провежда в подк...

Езикът и в позициите е доста различен. Основното послание на посланиците е следното: "ЛГБТИ общността по света продължава да се изправя пред хомофобска дискриминация, заплахи и нападения. Изразяваме сериозната си загриженост към всякакви действия, насочени против ЛГБТИ хората поради тяхната сексуална ориентация и/или джендър идентичност, където и да се случват те, и напълно подкрепяме намеренията зад Хартата на Европейския съюз за основните права и Общата декларация за правата на човека, които защитават и насърчават равенството на ЛГБТИ хората като важен аспект от толерантното и уважаващо човека демократично общество".

От ВМРО и НФСБ обаче говорят другояче. "Българската столица не трябва да става арена на джендър пропаганда. Семейство означава само едно - майка, баща и техните деца. Няма и не може да има семейство от еднополови двойки. Няма и не може да има промяна на пола. Недопустимо е тази група да изисква допълнителни права, които освен в разрез с природата са и в разрез с върховния закон на държавата - Българската конституция. Там, в чл. 46 изрично се споменава, че „Бракът е доброволен съюз между мъж и жена". ВМРО използва и термина "розови фашисти", като обяснява как в хиляди училища по цял свят (без конкретни примери за училища) "се появяват брошури, инструкции, планове и насоки, които инструктират учителите да учат децата как да се самозадоволяват, как да правят анален секс, как могат да си избират какъв пол да са в определен ден и как било нормално да правиш секс с човек от същия пол".

НФСБ пък настоява, че "мълчаливото съгласие на Столичната община с ярката демонстрация на това агресивно сексуално малцинство отваря врата за последваща ескалация на по същество противоестествени искания като узаконяване на еднополови бракове, осиновяване на деца от еднополови двойки и др. Такива идеи са изцяло извън дневния ред на обществото ни, несъвместими са с обществения морал, традициите и православните устои на българския народ". Освен това партията на Валери Симеонов счита за недопустимо участието на непълнолетни в прайда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...