Спаси София настояват за спешни мерки за пътна безопасност по бул. Дондуков

2695
Спаси София настояват за спешни мерки за пътна безопасност по бул. Дондуков
Снимка: БГНЕС

След катастрофата вчера на бул. Дондуков, в която бяха ударени две ученички пред столична гимназия, от гражданската организация Спаси София се обявиха за спешно изпълнение на обещаните от кмета Фандъкова и зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев още през миналата година мерки за пътна безопасност, които така и не бяха имплементирани на новоремонтирания булевард. 

Катастрофата се случва след като две коли (шофьорът на едната от тях е бил пиян) са се движили в трамвайното трасе и удрят децата на пешеходна пътека по наскоро ремонтирания за над 7 милиона лева участък от бул. Дондуков, припомня БГНЕС.

За 24 май - буквар на софийските проблеми

Сайтът Spasisofia.org посрещна 24 май с интересна идея - да покаже толкова проблеми в столицата, колкото и съответстват на буквите...

От Спаси София обясняват, че тази катастрофа нямаше да се случи ако по булеварда бяха изпълнени предложените от тях трамвайни ограничители, които щяха да направят движението на колите върху трамвайното трасе невъзможно. “От години по всякакви начини се борихме бул. Дондуков да се изпълни с модерни градоустройствени решения, които доказано и значително повишават пътната безопасност на всички участници в движението. Освен трамвайни ограничители, те включваха и спиркови острови, уширения на тротоарите, направляващи острови и приоритетно преминаване на трамваите.” припомня Андрей Зографски. “Въпреки обещанията и колосалната цена, нищо от това не беше изпълнено. Получихме един некачествен ремонт и повече от същото - морално остарял булевард, изпълнен с технологии от 19 век” - допълва той.

Според Спаси София oсновна вина за най-големия инфраструктурен провал на 2017г. имат кметът Йорданка Фандъкова и ресорният зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев. Борис Бонев от гражданската организация припомня техни обещания, давани многократно както пред медиите, така и по време на обществените обсъждания, че ремонтираният бул. Дондуков ще включва всички одобрени от експерти и граждани елементи. “Представителите на общината умишлено подвеждаха гражданите и накрая не изпълниха нито едно свое обещание и освен едни прахосани 7 милиона нищо друго не видяхме на “Дондуков”” - казва Борис Бонев и допълва, че, “отговорността за тази катастрофа е частично и в управляващите общината, тъй като лошата инфраструктура убива”.

От гражданската организация са категорични, че още не е късно да бъдат изпълнени необходимите елементи, с които комфортът и безопасността за всички по бул. Дондуков значително да бъдат повишени. Затова те още в понеделник ще внесат в Столичната община поредното си мотивирано предложение за незабавното им изпълнение. Те призовават кмета и зам.-кмета на София за разумни и отговорни действия защото изпълненото до този момент не представлява безопасна среда. “Тези подобрения може да се изпълнят за няколко седмици още това лято”, твърдят от Спаси София. Те поставят въпрос на кмета г-жа Фандъкова - учителка по професия, какви мерки ще предприеме, софиянци да не бъдат блъскани по пешеходни пътеки посред бял ден. “Надяваме се тези аргументи да бъдат достатъчни за Крусев и Столичната община да не чака да се случи поредният инцидент или смъртта на някое дете, за да се вземат категорични и спешни мерки. За пореден път общината се налага да “гаси пожар”, вместо да го предотврати”, завършват от организацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 3 май, 2024 година

МВнР с важна препоръка към българите в Грузия

Градушка е паднала в района на Рожен (СНИМКИ)

Прогноза за времето - 4 май 2024 г. (събота)

Евростат: България е сред страните от ЕС с най-ниска продължителност на живота

Осъдиха болница в София за скандален случай: Лекарка си направила бебе с чужд генетичен материал

Анастасия Стойчева: Валежите тепърва ще започват

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com