"Спаси София" питат Фандъкова за нови дефекти по Графа (ВИДЕО)

6254
"Спаси София" питат Фандъкова за нови дефекти по Графа (ВИДЕО)
Снимка: Facebook/Спаси София

"Търсим отговори като граждани от кмета Йорданка Фандъкова и ресорните заместник-кметове. Не е нормално Общината да се оправдава само от проектанта и изпълнителя. В крайна сметка като граждани и данъкоплатци очакваме от СО като възложител да гарантира качеството на този дългоочакван и скъп ремонт. Именно с тази цел вероятно общината не иска започване на комисия за предаване на обекта и получаване на акт 16." Това казват от "Спаси София" във видеообръщение, публикувано на Facebook страницата им, по повод поредните дефекти, забелязани по улица Граф Игнатиев в София след ремонт.

От ДНСК имаме официален отговор, че чакат СО като възложител да започне процедурата. Можем само да гадаем, че причината са множеството дефекти, пита се експертът и посочва всички забелязани до момента дефекти, след като само преди около месец и половина приключи ремонт, които оправи дефектите от последния ремонт.

Плащало ли се е за работа по "Граф Игнатиев", когато официално се е почивало?

За незаконно строителство по ул. "Граф Игнатиев" сезираха прокуратура от неправителствената организация "Спаси София". НПО-то е устано...

"Не е нормално и няма да се примирим с поредния дефект на Графа. Рушащата се настилка далеч не е единственият проблем след ремонта за милиони. Вижте кои са и останалите дефекти, за които търсим отговорност и отговори както от Йорданка Фандъкова, така и от ресорните зам.-кметове.", пишат от "Спаси София".

Очакваме отговори защо тези дефекти постоянно се случват и какво ще спре тези безопразия по една от най-хубавите улици на София, казват от организацията във видеото. 

Какви дефекти показва експертът им в него:

- Тези кубчета, които трябваше да спират колите да не спират по тротоарите вече са отлепени, разместени, нерегулярно поставени и никой не се грижи за тях. Това е проблем по Графа, на ул. Шишман, при пресечката със Солунска, на площад Гарибалди и други места.

- Какво се случва на площад Славейков? Поставиха се огромни метални пергули, които не бяха евтини, но са без функция. Стоят недовършени, без покрив, а общината все още не е взела решение ще връща ли там търговска дейност.

Махат перките на акули от ул. "Граф Игнатиев", ще дойдат ли делфини?

Гранитните ограничители по ул. Граф Игнатиев, които напомняха на перки на акули ще бъдат премахнати. От Общината са пояснили, че грани...

- По улица Граф Игнатиев е озеленяването по улицата вече е компрометирано. Новите фиданки са изсъхнали, т.е. не са се хванали и трябва да се подменят. Друга част от старите, емблематични за улицата дървета започват да изсъхват. Това е голям проблем, за който предупреждавахме и по време на самия ремонт. Той продължи твърде дълго и беше твърде агресивен към дърветата и резултатът е очакван.

"Причините можем да търсим в проекта и във факта, че изпълнението му не беше с необходимото качество. Във всеки случай нас като граждани не би трябвало да ни притеснява това, защото има Столична община“, която следи и контролира ремонтите подчертават от "Спаси София".

Малко предистория

През март започна ремонт на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" при кръстовището с ул. "Цар Шишман". Обяснението на Столична община, според БНТ - имало проектантска грешка, заради която зоната била считана за пешеходна, но не била, а освен това при ремонта на "Граф Игнатиев" по улица "Иван Шишман" и ул. "Шести септември" минавала тежкотоварна техника и тя разбила настилката.

"На какво се дължи дефектът при Ректората, можем само да гадаем", обясни зам.-кметът на София Цветан Божинов. Според него, не би трябвало да има "съществени забележки" по отношение на ремонта на "Граф Игнатиев". Що се отнася до кръстовището с "Шишман" обаче Божинов видя проблем и в зимата. А от строителя не се ангажираха пред bTV да коментират защо се е случило така – изпълнявали проекта. „Със сигурност не говорим за некачествени материали”, добавиха от компанията. И отрекоха, че "точно в този вид” едва ли имало друго място на "Граф Игнатиев".

Фандъкова: Снимките от ремонта на ул. "Граф Игнатиев" са обработени

"Аз мисля, че това попремина, призовах всички да изчакаме да приключат ремонтите. Снимките, които се появяват, не винаги са коректни, в...

В  същото време проектантът на "Графа" вярва, че заради обществения натиск не станало от първия път. Нарушена технология на полагането на плочките – това видя архитект Иво Панталеев, който е проектант на ремонта на улица "Граф Игнатиев". Той говори заради наложилия се ремонт на ремонта на кръстовището на "Графа" и улица "Иван Шишман". Не беше спазена технологията за втвърдяване на лепилото заради обществения натиск. Затова препоръчвам да не се връщаме в състоянието на обществен натиск – трябват 14 дни за втърдяване, и то топло време. Това е мое, вероятно мнение, обясни Панталеев.

 

Цялото обръщение на експертът от "Спаси София" можете да видите в следващото видео: 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com