Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спасителите, търсили Боян Петров, искат да разплетат още необяснима мистерия

17 май 2018, 08:51 часа • 44815 прочитания

Официално търсенето на големия български алпинист Боян Петров, който изчезна при опита си да изкачи най-ниския осемхилядник Шиша Пангма приключи. Но екипът, който търсеше Петров, поставя важен въпрос - несъответствие в информацията относно това докъде е стигнал той всъщност.

След като беше проведена наземна операция по търсенето му, водена от най-добрия китайски алпинист и с участието на група шерпи, палатката на Боян Петров беше намерена в лагер 2 - на 12 май. Украински екип от алпинисти обаче, още преди групата шерпи да тръгне да търси Боян - на 5 май, съобщи, че видял отворената и полузасипана със сняг палатка на Петров в лагер 3. Става въпрос за алпинист на име Сергей Игоревич Бершов.

Снимка: експедиция Kalifa/Facebook

"Искаме да изясним това – имаме чувството, че и двата екипа говорят за едно и също място, но не сме имали контакт с украинските алпинисти, а желаем да говорим с тях", пише на официалната Facebook страница на Dream Wanderlust – специализираната медия за алпинизъм, която дава подробна информация за случая.

Припомняме, че вчера (16 май) приключи и операцията по издирването на Боян Петров от въздуха. Изчаква се решение на българското правителство дали да има някакво продължение, но разрешението, дадено от китайските власти за търсене, вече изтече.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес