Специализираната прокуратура масово се "разбира" с престъпни групи

4074
Специализираната прокуратура масово се "разбира" с престъпни групи
Снимка: БГНЕС

Над 50% от присъдите на спецсъда са постигнати след споразумения между обвинението и подсъдимите, съобщи председателят на спецпрокуратурата Иван Гешев при годишния си отчет. През миналата година са осъдени 270 души.

"Споразумение за мен е синоним на присъда, която не подлежи на обжалване. На който не му е ясно, трябва да чете повече, а ако е магистрат, е обидно", заяви Гешев.

Прокурор: Пеевски не е обвиняем за КТБ? Путин и Обама също не са!

В обвинителния акт по КТБ няма Пеевски, но ги няма и Путин и Обама. По време на разследването не са установени неща, свързани с господи...

Проблемът със споразуменията е, че присъдите винаги се дават под законовия минимум за наказание. Така за ръководство на организирана престъпна група може да се постанови например тригодишна присъда вместо до 10 г. Обикновено такива хора са лежали няколко месеца и в следствения арест, което допълнително намалява времето, което ще прекарат в затвора. Прокуратурата обаче използва споразуменията непрекъснато и така отчита множество осъдени. Те се одобряват от съда и не подлежат на обжалване, съобщава в. "Сега" в днешния си брой.

"Трябва да ви е ясно, че голяма част от криминалната престъпност е осчетоводила ареста и затвора като част от бизнеса. На него му е ясно, че трябва да сключи споразумение, след като стигне до едно ниво, и колкото по-малко, толкова по на сметка, за да може да излиза и да продължава да си работи, това е бизнес техен. Те си го изживяват като нещо нормално, след като вече няма накъде, да сключиш споразумение, да лежиш и да се бориш да лежиш колкото може по-малко", обясни Гешев.

Той посочи, че през следващата година приоритет ще бъде наложените наказания да бъдат адекватни на извършените престъпления. Това е проблем на прокуратурата, каза той. "Това е свързано и с качеството на прокурорската работа, няма какво да крием. И с качеството на съдийската работа. Знам при кой прокурор е един проблемът, при кой е друг. Аз нося отговорност за хора, които са минали през конкурс и са спечелили, и не мога да ги избирам", обясни Гешев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com