Спелеолози искат да се създаде специален закон за опазването на пещерите

4323
Спелеолози искат да се създаде специален закон за опазването на пещерите
Снимка: КСЕТ "Мурсалица"

На 18 март се навършват 90 години от създаването на организираното пещерно дело в България. Това обяви на пресконференция председателят на Българската федерация по спелеология доц. д-р Явор Шопов, предаде репортер на БГНЕС.

"Тази година, освен отбелязването на 90-годишния юбилей на организираното пещерно дело, честваме и 45 години организирано пещерно спасяване. Започваме серия от събития. Първото е на 4 февруари когато откриваме фото-изложбата "Ние и пещерите" в музея "Земята и хората", каза Шопов и подчерта, че дълги години дейността е била под шапката на Българския туристически съюз, чиито председател също присъства на пресконференцията. Проф. д-р Алексей Стоев поясни, че към днешна дата съюзът поддържа някои пещери в България, както и че има пещерни клубове към тях.

Спасяването на децата от тайландската пещера вдъхнови 22 творби

Двадесет и две творби от различни жанрове за събитията в пещерата Кхао Луанг в Тайланд,в която ученици бяха блокирани в продължение на ...

"Бием камбаната да се опазват подземните богатства и да се пазят карстовите ландшафти, които са обект на строителни дейности", призова проф. Стоев.

Друг проблем е пещерното иманярство и опитите да се прониква нерегламентирано в пещерите. От федерацията по спелеология увериха, че в пещерите няма съкровища и затова не си струва някой да жертва живота си. Освен това с дейността си, нарушителите унищожават уникални творения на природата и нарушават хабитата на обитателите на пещерите.

"Затова искаме да се създаде специален закон за опазването на пещерите. Такива опити бяха направени по времето на 39-то и 40-то народно събрание, но текстовете не влязоха в пленарна зала. Хвърляме камък в министерството на околната среда. Ние сме на последно място в Балканите. Дори в Албания всички пещери са защитени. В Словения има специален закон за пещерите. В Хърватска и Румъния също са затегнати правилата", каза Алексей Жалов, който е председател на Балканския спелеоложки съюз.

Празненствата по отбелязването на 90 години от създаването на организираното пещерно дело в България продължават на 18 март с тържествено събрание в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и ретро изложба, на която ще присъстват спелеолози от Гърция, Македония, Румъния, Турция, Словения и др.

Всички деца, хванати в пещерата в Тайланд, вече са спасени

Всичките 12 момчета от футболния отбор "Дивите глигани", които бяха хванати в капан от придошла вода в пещерата Кхао Луанг, вече са изв...

През май месец е планирано провеждането на Международен конгрес по спелеология в Добрич, в който ще се включат представители от 13 страни, а през септември пещерняци от цял съвет ще се съберат на Европейски спелеофорум.

"Освен тези събития ще има и издателска дейност. Тази година ние ще издадем три книги за изследване на пещерите. Те са на наши български видни спелеолози", добави още Явор Шопов. Това са книгите на Петър Трантеев – "С две свещи под земята", инж. Радуш Радушев – "Моят подземен свят" и "Пещери в България – туристически пътеводител".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 9 май 2024 г.

Агенцията по храните изтегля от пазара сокове и смутита на популярна марка

Димитър Главчев начело на поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира "Свети Вмч. Георги Зограф"

Иван Панчев: Кремъл полага свръхусилия да повлияе на европейските избори (ВИДЕО)

Открийте тайните на маркетинга с обучението Coca-Cola Academy (Light) в SoftUni Digital

Пловдив е лидер по жилищни сгради, пуснати в експлоатация през първото тримесечие

Времето утре - 10 май 2024 г.

Скритата власт, за която никой не гласува

Розоберът с рекордно рано начало от 15 години - цветът ще свърши до празниците на розата? (СНИМКИ)

Нов сезон - нова, класическа колекция в магазините на CCC!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com