Спирането на руския газ засега не е основание за поскъпване на хляба, казва председателят на бранша

4052
Спирането на руския газ засега не е основание за поскъпване на хляба, казва председателят на бранша
Снимка: iStock

Няма основания за поскъпване на хляба. Все още няма нови цени на газа и на електроенергията, заяви пред Actualno.com Мариана Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Тя напомни, че всички завишавания на разходите се отразяват върху себестойността на хляба.

"Но ние сме в огромна конкуренция един с друг и в никакъв случай не можем да говорим за някакви шокови цени на хляба. Още повече, в момента очакваме решение на правителството за предложението на "Продължаваме промяната" да отпадне ДДС на хляба, което значи той да поевтинее веднага с 20%", посочи Кукушева. Припомняме, че за тази идея подкрепа изрази и президентът Румен Радев, но земеделският министър (с квота БСП) Иван Иванов не я прегърна. Отделен въпрос е дали свалянето на ДДС е възможно предвид евродирективата за ДДС.

На въпрос на Actualno.com какъв процент от техния сектор е газифициран и доколко имат алтернативни източници на енергия тя отговори, че това е чувствителна информация.

Хлебопроизводителите: Падането на ДДС върху хляба ще бъде изключително добра новина

Най-голямата партия в управляващата коалиция – „Продължаваме промяната“, предложи да не се облага с ДДС хлябът и да с...

"Ние нямаме право на точна информация за това по Закона за защита на конкуренцията, но от разговори, проведени с колегите, и от факта, че познавам бранша, мога да ви кажа, че големите хлебопроизводители работят изцяло на електрическа енергия. Повечето от по-малките имат комбинирани пещи на ток и газ. Към момента нито един хлебар не е получил известие за спиране на газа, нито пък за нова цена на газа. Така че към момента колегите работят абсолютно спокойно", подчерта председателят на браншовия съюз.

Кукушева каза, че откакто електроенергията е поскъпнала шоково, получават компенсации като всички останали, които харчат промишлен ток – за месеците октомври, ноември, декември, януари, февруари, март и април.

"Получаваме компенсации по начина, по който получават и регистрираните като офиси помещения. Не забравяйте, че в България голяма част от фирмите не упражняват дейност, но тъй като са регистрирани като бизнес оператори, получиха същите компенсации за електроенергия, каквито получихме и ние - на мегаватчас", уточни тя.

По думите ѝ, сериозен проблем е, че все още никой не коментира компенсации за цената на тока през месец май.

"Анализите на правителството сочеха, че цената на електроенергията ще падне, затова не бяха обсъждани компенсации за месец май. Темата обаче е повече от актуална, защото цената на тока не само не пада, а тенденциите са да продължи да расте", смята Кукушева.

Байдън: Работим за пренасочване на природен газ директно към България и Полша

Американският президент Джо Байдън заяви, че се работи над пренасочване на природен газ директно към България и Полша в отговор на спир...

Тя е убедена, че хлебарите са изключителни оптимисти. "Към момента ползваме газ без каквото и да е притеснение. Разчитаме, че правителството ще намери изход, че няма да остави хлебарите без газ, тъй като хлябът е основна храна и първа в списъка за продоволствена сигурност. В този смисъл хлябът е гарантиран", уточни председателят на браншовата организация.

На този етап в бранша не се усеща спад в потреблението, макар да е очакван, тъй като се излиза от зимните месеци, когато консумацията на хляб е по-голяма. Оттам твърдят, че ако падне ДДС-то на хляба, потреблението му ще се увеличи.  

На въпрос не е ли спаднало потреблението през двете години на пандемия, които бяха трудни за оцеляване, Кукушева отговори отрицателно: "Първо, защото хлябът е основна храна. Мисля, че в това никой няма съмнение. Освен това, хлябът е носител на твърде важни вещества за организма, от които той не може да се лиши. Мисълта да няма хляб е повече от плашеща, равносилна е на страха от война. Тоест, хлябът в пандемичмните условия беше една от основните храни на българския потребител. Такова е положението и в останалия европейски свят. Ние разговаряме редовно с колегите от останалите европейски държави. Навсякъде потреблението на хляб в двете пандемични години се покачи".

Според нея това даже не е въпрос на народопсихология, което е много хубаво. ЮКое повече от хляба е символ на живот и здраве, на уют и дом!? Нали няма по-голям от хляба!? Ако наистина животът ни тече, съизмервайки се с хляба, ще ни се случват много по-добри неща", обобщи Мариана Кукушева.    

ОЩЕ: Шок и ужас – няма руски газ. А трябва ли да се шокираме и ужасяваме?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com