Спорът за корабите за ВМС между италианска компания и Каракачанов се ожесточава

6126
Спорът за корабите за ВМС между италианска компания и Каракачанов се ожесточава
Снимка: Личен профил/Facebook

Германската компания Lurssen е извършила груби нарушения при подаването и актуализирането на офертата си за многофункционален модулен патрулен кораб, твърди италианската корабостроителница "Финкантиери", но пълномощникът на италианците адвокат Методи Методиев добавя, че не може да ги разкрие, защото били конфиденциална информация.

Коментарът идва предвид дадени обяснения в парламентарния контрол от страна на военния министър Красимир Каракачанов. В тях той признава, че Lurssen е трябвало да даде допълнителни обяснения по документите заради „невъзможност за оценяване на определени оферти, невъзможност за равнопоставено третиране на участниците при възприемане на условията и минималните изисквания на възложителя за интегрирана логистична поддръжка и неравнопоставеност при оценяване на офертите на участниците”. Същото е трябвало да направи и "МТГ-Делфин" – т.е. 2 от 3-те участници, подали документи по процедурата. Но Каракачанов казва, че в крайна сметка германската оферта отговорила на всички необходими изисквания.

Министерски съвет посочи кой ще достави два нови кораба за военноморските ни сили

LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG - това е корабостроителницата, която държавата одобри за доставка на два многофункционални модулни патрулн...

Интересен факт е, че според Каракачанов цената, предложена от италианците, не отговаря на рамковата цена на проекта. Италианците пък недоволстват, че вицепремиерът е потвърдил, че те са оценени най-високо за цената, индустриалното сътрудничество и техническите показатели. Припомняме, че прогнозната минимална цена е 984 млн. лв. с ДДС – за доставка на два многофункционални модулни патрулни кораба, обучение на екипажите им, интегрирана логистична поддържка за 3 години и доставка на резервни части.

Италианците обаче обвиняват Каракачанов, че е водил преговори с германците преди съдът да се произнесе по жалбата на "Финкантиери". Военният министър е категоричен, че разговори са започнали на 23 септември, т.е. след като съдът се е произнесъл, че е недопустимо да гледа жалбата, защото темата е национална сигурност.

"Финкантиери" недоволства и за друго – било ли допустимо участник в процедура послед да става подизпълнител на спечелил друг участник. По тази тема Каракачанов не коментира. А италианците потвърждават, че са подали сигнал до Народното събрание, защото само там може да има жалба, щом става въпрос за национална сигурност.

Според "Капитал", едно от известните имена на ДПС Четин Казак беше адвокат на "Финкантиери", която е класирана на второ място в наддаването - намеква се дали няма натиск от тази страна за поръчката, след като Красимир Каракачанов каза, че има опит за саботаж на проекта заради политически интереси.

Кораби "минни ловци", които не са в оперативно състояние от 11 години, ни доставя Нидерландия

Доставката на два кораба "минни ловци" от Нидерландия до България ще струва почти 2,3 млн. лева с ДДС, а изпълнител на договора с Минис...

Още: "Италианска корабостроителница се оплака от груби нарушения в поръчката за кораб за ВМС"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com