Стафилококи са причинили натравянето на децата в Сливен

8843
Стафилококи са причинили натравянето на децата в Сливен
Снимка: Getty Images / Guliver

Хранително стафилококово отравяне е причината за постъпилите масово деца в МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен на 10 януари. Това показват резултатите от взетите изследвания, съобщи зам.-директорът по медицинските дейности д-р Хрисант Хрисантов, цитиран от Дарик. Първоначалните прогнози сочеха към тази диагноза, но се изчакваха резултатите от изследванията.

110 деца от 5 до 15-годишна възраст преминаха през спешното отделение на сливенската областна болница само за няколко часа с оплаквания от гадене и повръщане. 60 от тях бяха хоспитализирани и разпределени в различни отделения на областната и Военната болници. 50 ученици бяха оставени на домашно лечение.

На 11 януари всички 20 деца, които бяха настанени в детско отделение, бяха изписани. В инфекциозно отделение бяха настанени 33, в събота лекарите изписаха 11 от тях, в неделя – останалите 20. Две деца, които са били в най-тежко състояние, останаха за наблюдение.

Всички натровени деца са обядвали пилешка супа и питка. Работата на фирмата за кетъринг, която е отговаряла за доставянето на храната и обслужвала 21 училища в общините Сливен, Котел и Твърдица, е временно спряна. Директорите на училища сами ще избират как да доставят храна на възпитаниците си.

Няма опасност за нито едно от натровените в Сливен деца

За натровените деца в Сливен вече няма опасност. Това заяви главният здравен инспектор на България д-р Ангел Кунчев в сутрешния блок на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com