Станишев: Осигуряването на икономически растеж е правилният път за ЕС

3792
Станишев: Осигуряването на икономически растеж е правилният път за ЕС
За първи път ключови фигури от Европейската комисия и представители на най- високо политическо ниво от левицата се събират преди Европейския съвет

Осигуряването на икономически растеж е правилният път за ЕС. С тези думи президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев обобщи позицията, около която се обединиха участниците в срещата на министър-председателите на партиите - членки на ПЕС в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на БСП. Участници във форума коментираха, че това е силен старт за Сергей Станишев като президент на ПЕС. За първи път ключови фигури от Европейската комисия и представители на най- високо политическо ниво от левицата се събират преди Европейския съвет. В срещата участваха еврокомисарите - Катрин Аштън, Хоакин Алмуния и Ласло Андор, петима премиери- Вернер Файнман - Австия, Хеле Торнинг Шмит - Дания, Елио ди Рупо - Белгия, Зоран Миланович – Хърватия, Борут Пахор - Словения, Деметрис Христофияс - президент на Кипър и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

Общото мнение на европейските лидери, участвали в срещата е, че наред с финансовата дисциплина в междуправителствения договор, който предстои да бъде разглеждан, трябва да залегнат мерки за икономически растеж, създаване на работни места и борба с безработицата. Това разбиране европейските социалисти ще отстояват и на предстоящия Европейски съвет. Те ще настояват за конкретни ангажименти за създаване на условия за икономически растеж.

Меркел и Саркози приспивали Станишев

Европа трябва да инвестира необходимите средства, така че до края на 2014г. да изведе поне 2 милиона млади европейци извън безработицат...

Сред конкретните предложения на ПЕС е насочването на неизползвани средства от европейските фондове към облекчаване на процедурите в държавите с по- нисък административен капацитет. Европейските социалисти предлагат да се въведе и данък върху финансовите транзакции, благодарение на който 200 млрд. евро ще влязат в реалната икономика. Предлага се и използването на допълнителни инструменти, които няма да увеличат държавния дълг - чрез ЕИБ и облигации за проекти.

ПЕС обръща специално внимание на проблема с младежката безработица. Европейските социалисти предлагат 10 млрд. евро от европейския социален фонд да бъдат пренасочени за осигуряване на първо работно място на младите хора и на допълнителна квалификация за работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com